Основи тайм-менеджменту: як навчити дитину керувати часом


Опубліковано 13 Серпень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Основи тайм-менеджменту: як навчити дитину керувати часом


Основи тайм-менеджменту: як навчити дитину керувати часом

Photo: Freepik


Тайм-менеджмент і планування - неймовірно корисні навички в сучасному світі. Щодня життя прискорюється, а речей, яким хочеться приділити час, стає все більше. Саме тому вчитися планувати свій час потрібно з дитинства. «Діти в місті» розбиралися, як навчити дитину ефективно управляти часом.


Орієнтуємося в часі


Для того, щоб навчитися складати розпорядок дня і будувати довгострокові плани, потрібно знати, яку кількість часу ви маєте в своєму розпорядженні. Поговоріть з дитиною про те, як змінюють одна одну пори року, покажіть наочні зміни в природі, навчитеся оцінювати час - від місяця до тижня і одного дня.

Коли дитина вже розуміє, яку кількість часу вона має в своєму розпорядженні, починайте звертати увагу на те, скільки часу займає те чи інше заняття. Спробуйте разом з дитиною скласти план на день, а в кінці дня оцінити, чи з усіма завданнями вона встигла впоратися вчасно. Якщо ні, сплануйте наступний день з урахуванням корективів.

Щоб планування увійшло в звичку, пропонуйте дитині щодня складати розклад дня. На перших етапах допомагайте їй з цим. Вже пізніше вона почне робити це за звичкою.


Мета і пріоритети



Photo: Freepik


Досягати поставленої мети набагато простіше, якщо є грамотно складений план. Встановіть довгострокові цілі і розкажіть, як правильно рухатися до їх реалізації. Розбийте велике завдання на багато маленьких кроків і розпишіть, що і коли треба робити для того, щоб впевнено рухатися до виконання завдання.

Розповідайте дитині, як правильно розставляти пріоритети. Коли краще виділяти час для навчання, гри і інших повсякденних справ. Щоб план і розпорядок дня дотримувався, розкажіть дитині про наслідки його невиконання. Наприклад, несвоєчасно виконані уроки можуть привести до того, що дитина не піде гуляти з друзями. А постійне відволікання на телефон може збільшити час виконання домашнього завдання на 30-50 хвилин.

Не забувайте включати в розклад дня вільний час. Дитина повинна чітко розуміти, що є час для ігор, а є час для роботи.


Читайте також: Чому важливий режим дня і як навчити дітей планувати час


Практичні поради



Photo: Freepik


Щоб дитині сподобалося планувати свій день, завдання повинні бути побудовані в ігровій формі. Діти люблять веселощі, тому з більшою охотою почнуть складати барвистий розпорядок дня з наклейками і різнокольоровими позначками. Щоб було ще веселіше, можна влаштувати змагання на кількість виконаних справ. Також буде цікаво почати вести сімейний календар, в якому відзначати обов'язки по дому, сімейні плани, свята, зустрічі та поїздки.

Щоб дитина вчилася керувати часом, на перших порах можна використовувати таймер. Заохочуйте дитину виконувати справи в строк і не затягувати.

Навчіть дитину складати чек-листи важливих справ. Це допоможе їй звикнути завжди переносити плани на папір або електронний носій, щоб ні про що не забувати. Не обмежуйте дитину. Нехай записує в свої чек-листи абсолютно все, що здається їй важливим. Викреслюючи або відзначаючи виконані завдання, вона буде відчувати неймовірний приплив сил і задоволення.


Звичайно, не варто змушувати маленьку дитину планувати кожен свій крок. Намагайтеся, щоб знайомство з тайм-менеджментом проходило в ігровій легкій формі. Пам'ятайте, що постійна практика призводить до відмінних результатів.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Школа для батьків: як підготувати підлітка до прийняття важливих рішень






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук