«Я тебе не люблю»: 9 речей, які не можна говорити дітям


Опубліковано 01 Липень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  «Я тебе не люблю»: 9 речей, які не можна говорити дітям


«Я тебе не люблю»: 9 речей, які не можна говорити дітям

Photo: Freepik


Безумовно, час від часу ми сваримося зі своїми дітьми, і це цілком нормально, адже конфлікти неминучі. Однак важливо сваритися з розумом й ніколи зопалу не говорити образливі речі, які залишаться в пам’яті дитини надовго.


З віком відносини з дитиною можуть геть зіпсуватися, адже діти дорослішають та хочуть мати більше свободи і вчаться відстоювати свою незалежність. Втім, розбіжності між дітьми і батьками не повинні переходити в агресію й образи, тому контролюйте слова, які вимовляєте під час негативних емоцій, адже ви є прикладом для своєї дитини.


Ось 9 речей, які не можна говорити дитині ні за яких обставин.


Ненормативна лексика


Ненормативна лексика — табу. Навіть якщо ваш підліток дозволяє собі вжити міцне слівце, не відповідайте тим же. Зрештою, ви — доросла людина, і ваша головна задача — спокійно вчити дитину, як потрібно себе поводити. Якщо ви почнете використовувати ненормативну лексику під час сварки, дитина буде брати з вас приклад.


Образи


Сварка повинна являти собою конструктивне вираження ваших реальних почуттів і проблем з подальшою роботою над їхнім вирішенням. Ярлики і образи не просто засмучують або дратують. Найстрашніше, що вони не забуваються. Ці слова закарбовуються в пам’яті та можуть сильно вплинути на самооцінку людини (як ви розумієте, не кращим чином).


«Було б краще, якби ти не народився»


Такі слова можуть стати самою провальною відповіддю на фразу дитини «Я не просив, щоб мене народжували».

Ставити під сумнів право дитини на життя — це найгірше, що ви можете зробити. Не дай Боже, дитина насправді засумнівається в тому, що їй варто жити — уявіть, як ви будете потім картати себе через сказану дурість.


«Ти — помилка» «Ти зіпсував моє життя»


Навіть під час найсильнішої сварки не варто говорити подібні образливі речі. Батьки повинні пам’ятати, що прийняли рішення народити дитину самостійно. Тому не слід перекладати відповідальність за свої невдачі на плечі маленької людини.


«Чому ти не така дитина, як…»


Photo: Freepik


Порівняння з іншими дітьми — ще одна груба помилка багатьох батьків. Ваша дитина унікальна, до того ж вона поки просто намагається знайти себе. Вона така, яка є, і просити її стати кимось іншим — це те ж саме, що сказати: «Ти поганий, є люди краще, і мені вони подобаються більше, ніж ти». Приємно таке почути від мами з татом? Мабуть, що ні.


«Я тебе не люблю»


Не слід говорити подібні фрази під час сварки, бажаючи покарати маленького бешкетника. Можливо ви дуже розлючені через вчинок чи поведінку дитини й під впливом емоцій вам здається, що ця фраза лише посприяє вихованню. Але це не тільки образливі, але й небезпечні слова, які створюють величезну прірву між вами. Повірте, дитина ще не скоро по-справжньому повірить в вашу щиру любов і буде сумніватися в ній.


«Замовкни»


Слухати набагато складніше і набагато важливіше, ніж говорити. По-перше, причиною суперечки, швидше за все, стали труднощі у взаєморозумінні, тому якщо ви підтвердите, що не хочете слухати і чути свою дитину, це тільки посилить проблему.


«Я йду від тебе й не повернуся» «Я залишу тебе тут»


Ви завжди потрібні своїй дитині, навіть якщо вона говорить зворотне. Ніколи не давайте дітям привід відчувати себе покинутими. Якщо вам потрібно вийти, щоб віддихатися і заспокоїтися, зробіть це. Але не беріть демонстративно ключі й сумку, показуючи, що нібито збираєтеся піти надовго. Говоріть правду: «Зараз буду, через пару хвилин». І обов’язково тримайте слово.


«Йди геть»


Ніколи не виганяйте дитини з дому — безпечного притулку. Особливо це стосується батьків підлітків. Сказані зопалу слова можуть серйозно нашкодити дитині й образити її почуття.



Зберігати спокій в розпал сварки — це майстерність, яка вимагає терпіння, величезної кількості самодисципліни і самоконтролю. Але ви, як батьки, за замовчуванням несете цю відповідальність, тому що взяли її на себе, коли створювали власну сім'ю. Будьте мудрим дорослим, і всі погані фрази тримайте при собі.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук