Харчування у школах: МОН презентували нове меню


Опубліковано 27 Травень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Харчування у школах: МОН презентували нове меню


Харчування у школах: МОН презентували нове меню

Photo: Freepik


Презентували меню перша леді України Олена Зеленська, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, міністр освіти Сергій Шкарлет та шеф-кухар, який працював над розробкою страв для школярів, Євген Клопотенко.


«Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я», – зазначила Олена Зеленська.


Раніше ми писали про те, як зміниться харчування школярів з нового навчального року.


«Багато з норм вступають в силу з 1 вересня, є ще час підготуватись. Я не можу проконтролювати, чим харчується моя дитина, коли я її не бачу. Цифри на початку нашої роботи 91 % їдалень в містах і 98 % їдалень в селах взагалі не перевіряють калорійність страв. 25 % шкіл не перевіряють температуру страв», — заявила Олена Зеленська.


«Саме нездорове харчування є пусковим механізмом, який запускає зміни, що призводять до неінфекційних хвороб», — заявив Віктор Ляшко.


Нагадаємо, з 2021 року деякі діти можуть отримувати особливе харчування в школі.


Photo: МОН


Під час заходу презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню, підготовлене робочою групою на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.

Клопотенко наголосив, що окрім того, що їжа має бути смачною, вона ще й має бути українською.


«Найголовніше — те, що дозволили спеції. Це зробить смак їжі різноманітним. Фруктів, овочів та м’яса стане більше. Плюс, зменшили кількість жиру, цукру та солі. Тобто тепер у школах не будуть доганятися калорійністю за допомогою неадекватної кількості олії та хліба і їжа буде здоровішою», — додав шеф-кухар.


Під час презентації дітям на пробу запропонували таке меню:

  • салат з морквою, сиром та сметаною;
  • шпундру (це запечена свинина, яка тушкується з маринованим буряком);
  • булгур;
  • львівський сирник;
  • йогурт;
  • фрукти (банани, апельсини, яблуко, лимони).


«Ми сформували одні з найкращих норм у світі. Норми, які ми зробили, не прості. Ми говоримо не тільки школи, але й про дитсадки», — наголосив Клопотенко.


До слова, Олена Зеленська займається реформуванням шкільного харчування. За її словами, перший етап вже закінчився. Нові вимоги до шкільного меню учнів почнуть діяти з 1 вересня 2021 року.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук