Як виростити успішну дитину: наймасштабніше дослідження розкриває всі секрети


Опубліковано 24 Травень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як виростити успішну дитину: наймасштабніше дослідження розкриває всі секрети


Як виростити успішну дитину: наймасштабніше дослідження розкриває всі секрети

Photo: Freepik


Які можуть виявитися зовсім не секретами.


Всі мами й тата прагнуть бачити свою дитину успішною та щасливою людиною. І хоча для кожної людини поняття «успіх» має своє значення, та все ж в ключовому сенсі всі батьки прагнуть одного й того ж.


Часто успіх залежить від засвоєних уроків. Стів Джобс навчився просити про допомогу завдяки досвіду. Опра Уїнфрі з часом зрозуміла, що для досягнення успіху необхідно знати, які мости потрібно долати, а які спалювати. В результаті прийняття тисяч рішень Джефф Безос зрозумів, що йому слід припинити витрачати час на обдумування рішень, які можна легко виправити. Через мільярди доларів Уоррен Баффет зрозумів, що остаточний успіх — це коли близькі люди насправді люблять вас.


Але це були уроки, отримані в дорослому житті. Як ви можете допомогти своїм дітям стати успішними і щасливими вже зараз?


Відповідь на це запитання й почали шукати британські дослідники 75 років тому, провівши серію тривалих досліджень, відомих під назвою «Британські групи новонароджених». Вчені стежили за батьками та дітьми протягом усього їхнього життя, збираючи дані про освіту, зайнятість, здібності, фізичне і психічне здоров’я, сім’я та виховання дітей. Загалом у дослідженні брало участь 70 тисяч сімей.


Через п’ять поколінь дітей це стало найтривалішим дослідженням людського розвитку в світі.


Мета? Визначити, чому одні діти досягають успіху, а інші ні, і яку роль відіграли батьки в їхньому загальному «успіху».


Хоча індивідуальні особливості, безумовно, відіграють свою роль, Хелен Пірсон, автор книги «Проект життя», заснованої на цих дослідженнях, а також дуже популярного виступу на TED, стверджує, що сім моделей поведінки батьків дають великий вплив.


І як не дивно, але в цьому списку немає ніяких сюрпризів та секретних секретів.


Як виростити успішну дитину:

  • розмовляти з дитиною і слухати її;
  • тепло ставитися до неї;
  • ділитися своїми прагненнями про її майбутнє;
  • вчити дитину цифрам і буквам;
  • брати її з собою в поїздки і в гості;
  • читати дитині й заохочувати її читати із задоволенням;
  • встановити чіткий режим сну.


Очевидно? Безумовно. Але в той же час ці поради дуже дієві.


«Говоріть з дитиною та слухайте її»

Photo: Freepik


Важливо не кількість часу, який батьки проводять з дітьми, а якість цього часу. Адже можна цілий день бути поряд з дитиною, але постійно відволікатися на свої справи. А можна півгодини присвятити щирій розмові, казочці на ніч чи обіймам. І це важливіше та цінніше для дитини.

Коли ми говоримо з дитиною, ми даємо їй зрозуміти, що вона гарний співрозмовник, а коли слухаємо її — що нам цікава її думка, що її переживання важливі для нас. Таким чином ми плекаємо в дитини почуття власної гідності та піднімаємо самооцінку.


«Читайте дитині та спонукайте її до читання»


Дослідження 2018 року, в якому взяли участь понад 160 тисяч дорослих з 31 країни, показало, що чим більше книг було в будинку учасників в дитинстві, тим вище рівень їх знань в дорослому віці в трьох важливих областях: грамотність, математика і використання технологій як для спілкування, так і для збору й аналізу інформації.

(Вісімдесят книг дають «середній» рівень, при цьому рівень знань все більше поліпшується приблизно до 350 книг, після чого показники вирівнюються.)


Дані британської когорти також показують, що діти, які читають для задоволення, з більшою ймовірністю будуть краще встигати в школі — не тільки з гуманітарних предметів, а й з таких предметів, як математика.


«Встановіть чіткий режим сну»


Дослідження показує, що у дітей, які лягають спати в різний час, частіше виникають проблеми з поведінкою. Проте, коли вони переходять на регулярний режим сну, у багатьох з них спостерігається поліпшення поведінки.


Чому? Дослідження 2011 року, опубліковане в журналі Sleep Medicine, показало, що відсутність режиму може порушувати природні ритми організму і викликати недолік сну, підриваючи мозковий розвиток і здатність регулювати певні види поведінки.



Як бачимо, жодних секретів у вихованні успішних дітей немає. Цілком достатньо любити їх, поважати та прищеплювати корисні звички.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук