Що таке STEM-освіта і чому вона така популярна: відповіді на поширені питання


Опубліковано 14 Травень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Що таке STEM-освіта і чому вона така популярна: відповіді на поширені питання


Що таке STEM-освіта і чому вона така популярна: відповіді на поширені питання

Photo: Freepik


Сучасний світ ставить перед нашими дітьми абсолютно нові виклики. Сьогодні вже недостатньо освоїти одну професію і присвятити їй життя. Люди повинні володіти гнучкими навичками, вміти постійно вчитися і розвиватися.

Поки в Україні STEM-освіта тільки набирає обертів. Її практикують в приватних школах і деяких особливо просунутих державних установах. «Діти в місті» розбиралися, що особливого в такому підході до освіти і чому він ідеальний для сучасних дітей.


Що таке STEM?


STEM розшифровується як Science (наука), Technology (технологія), Engineering (інженерія) and Mathematics (математика). Ця модель поєднує природні науки та інженерні предмети в єдину систему. Це означає, що такі предмети як біологія, хімія, фізика і математика викладаються в зв'язці один з одним, а не окремо, як в класичних школах.

STEM-освіту побудовано таким чином, щоб діти освоювали знання на практиці, вчилися розуміти природні причинно-наслідкові зв'язки, бачили навколишній світ у всьому його різноманітті. Учитель в такій моделі виступає не лектором, а модератором навчального процесу.

Варто відзначити, що впровадження STEM-освіти почали практикувати і в дитячих садах. Фахівці вважають, що успіх такої моделі в школі зростає, якщо дітей починають вчити таким чином з ранніх років.


Особливості STEM-освіти



Photo: Freepik


У STEM-освіти є кілька ключових особливостей, які відрізняють її від звичної нам школи:

  • практика,
  • дослідження,
  • командна робота,
  • інженерія,
  • візуалізація.


Всі ці моменти допомагають дітям глибоко зануритися в процес навчання, а не просто бути пасивними слухачами. Під час навчання діти намагаються вирішити конкретні завдання на практиці. Вони пробують, помиляються, знову пробують і йдуть вперед до наміченої мети. Візуалізація допомагає краще запам'ятати інформацію, а дослідження - перевірити її на практиці. Командна робота дозволяє закріпити успіх і вчить досягати поставлених цілей спільними зусиллями.

Варто відзначити, що STEM-освіта передбачає наявність хорошої матеріально-технічної бази. Це дослідні лабораторії, 3D принтери, матеріали для проектування і будівництва. Наприклад, в деяких школах учні проектують мости і вивчають основи інженерії на практиці. Для цього потрібні відповідні матеріали.


Майбутнє за STEM-освітою


Уже сьогодні в західних країнах STEM-фахівці є одними з найбільш затребуваних. Справа в тому, що технологічним компаніям не вистачає «геніїв», які будуть розвивати технології й удосконалювати те, що було придумано раніше.

Як стверджують аналітики Бюро статистики праці США, в найближчі десятиліття попит на таких фахівців буде стрімко зростати. Тільки для ринку США буде потрібно близько 10 мільйонів осіб, які володіють цими навичками. Проаналізували американці і зарплати STEM-фахівців, які виявилися майже вдвічі вищими за середню зарплату по країні.



Photo: Freepik


Також були проведені дослідження, які показали користь STEM-освіти для держави. Згідно з підрахунками аналітиків, залучення 1% населення до STEM-професій підвищує ВВП країни на 50 млрд. доларів.

Уже сьогодні перед людством стоять такі виклики як глобальні кліматичні зміни, стрімка урбанізація, забруднення навколишнього середовища, перенаселення планети і автоматизація більшості виробничих процесів. Для вирішення всіх цих питань в майбутньому будуть задіяні STEM-фахівці.


Варто відзначити, що STEM-освіта перебуває на шляху свого розвитку. Сьогодні обговорюються і інші дисципліни, які повинні бути присутніми в такому підході. Наприклад, фахівці рекомендують додати до природничих наук мистецтво, щоб розвивати у дітей уяву, абстрактне і творче мислення. Найцінніше в STEM - це розвиток гнучких навичок, які так необхідні людям майбутнього.


Детальніше про гнучкі навички, які потрібні сучасним дітям, ви можете прочитати в наших статтях:






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук