Чому нам нема про що говорити з дітьми та як це виправити


Опубліковано 05 Квітень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Чому нам нема про що говорити з дітьми та як це виправити


Чому нам нема про що говорити з дітьми та як це виправити

Photo: Freepik


Деякі батьки практично не розмовляють зі своїми дітьми, адже не знають про що. Для декого малюки погані співбесідники, адже вони постійно щось лепечуть, ставлять багато запитань втомлюючи цим дорослих. Підлітки навпаки — часто бувають замкнені, болюче й нервово сприймають шкільну тему, та й підтримувати дорослі балачки не поспішають. Тож і маємо, що все спілкування зводиться до «Як пройшов твій день?» «Нормально».


Рекомендуємо вам ознайомитися з кількома способами, які допоможуть знайти спільну мову з дітьми будь-якого віку.


Історії


Якщо спілкування з вашою дитиною постійно заходить у глухий кут, радимо використати метод сторітелінгу, адже всі люблять історії. Ви приблизно знаєте чим можна зацікавити вашу дитину, наприклад, розповіддю про будні машинок, випадок із життя озерних фей, чи якусь страшилку про світ Майнкрафту.

Підлітки люблять слухати історії з життя дорослих, хоч й удають, що їх це анітрохи не зацікавило.

Правильно підібрана байка відгукнеться у серці дитини та дозволить вам обговорити важливі теми в легкій та приємній бесіді.


Новини


Спробуйте обговорити з дітьми новини, які й вас самих цікавлять, радують чи насторожують. Звичайно ж адаптуючи їх до віку дитини. Наприклад, чом би не поговорити про погоду. «Уявляєш, з наступного тижня починається справжня весна.» «А зараз що, несправжня?» Ось і привід поговорити про календарні сезони, сонячні дні та довгі прогулянки й поїздки на природу.

З підлітками теж варто обговорювати новини. Діти, на відміну від дорослих, не вміють фільтрувати новини, тому все почуте сприймають за чисту монету і починають переживати.


Як запобігти цьому читайте у статті «Як правильно обговорювати з дітьми новини і чи потрібно це»


Запитання


Всі діти від природи допитливі, тож вам залишається лиш сприяти цьому відповідаючи на безкінечні запитання маленьких чомусиків. І не страшно, якщо у вас немає відповіді, адже її завжди можна разом пошукати в книжках, в ютубі, або у наших пізнавальних статтях.

А знаєте, що краще, ніж чути дитячі запитання? Правильно, слухати їхні варіанти відповідей. Дуже важливо не квапити дитину, а дати їй час подумати, пофантазувати. Адже головне завдання полягає не в тому, щоб почути правильну відповідь, а в тому, щоб спонукати дитину мислити.

Можна у процесі розмови ставити уточнювальні запитання, розвиваючи тему.


Обговорення мультиків, фільмів, книжок та Влада А4

Photo: Freepik


Для того, щоб обговорювати цю тему, бажано обом бути в темі. Тож спочатку влаштовуйте спільний перегляд фільмів, чи родинне читання, а потім говоріть про персонажів, мотиви їхніх вчинків та наслідки. Пофантазуйте на тему, а якщо б герой вчинив інакше.

А ще ви можете поцікавитися улюбленими персонажами дитини, наприклад, Владом А4, іншим блогером чи тіктокером. Дітям подобається, коли вони можуть навчити чомусь батьків.


Продовженням цієї розмови може стати бесіда про безпеку в мережі. Більше читайте у статті «Як захистити дитину в Likee і TikTok»


Розмови про емоції


Замість стандартного «Як справи?» запитайте «Який в тебе сьогодні настрій?». І бажано розкажіть про свої почуття. Можливо ви раділи через сонячну погоду, а може вас розсмішила якась ситуація. А може ви почуваєте себе втомленою і вам потрібні слова підтримки. Говоріть з дитиною про свої почуття й цікавтеся її емоціями. Такі душевні розмови дозволяють пробити бар’єр поколінь й стати ближчими з дітьми. Підліткам такі розмови дозволять краще розбиратися у власних почуттях, які в цьому віці зазвичай дуже загострені.


Пізнавальні бесіди


Будьмо чесними, далеко не кожна дитина любить повчальні та пізнавальні бесіди. Бо ж зазвичай це ще та нудьга. Але додавши трішки фантазії практично завжди можна знайти тему, яка зацікавить дитину.

Зовсім не обов’язково (і будьмо чесними не бажано) читати довгі лекції на кшталт Вікіпедії. Іноді достатньо просто сказати кілька неймовірних фактів і ось вся увага дитини прикута до цієї теми. Наприклад, Сатурн — справжній супутниковий король, адже в цього газового гіганта 82 супутники. А медуза Ціанея гігантська потрапила в книгу рекордів Гіннеса як найбільша, з довжиною щупалець практично 37 метрів.


Спогади й плани на майбутнє


Невичерпне джерело приємних емоцій — розмови про відпочинок, смішні моменти та подорожі. Деякі діти люблять слухати історії про себе маленьких.

Зараз у період карантину можна пригадати минулі подорожі й пофантазувати, куди б хотілося поїхати.

А ще приємно та корисно будувати плани на майбутнє та мріяти разом з дитиною.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук