Що таке «синдром самозванця» та як батьки самі формують його в дітях


Опубліковано 04 Лютий 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Що таке «синдром самозванця» та як батьки самі формують його в дітях


Що таке «синдром самозванця» та як батьки самі формують його в дітях

Photo: Freepik


Навчитися цінувати свої досягнення — завдання, яке важко дається навіть дорослим, не кажучи вже про дітей. Написав твір на відмінно, отримав грамоту за театральний талант, виграв шкільну олімпіаду — всі ці перемоги не здаються такими цінними, якщо дитина вважає, що її нема за що хвалити.


«Завдання було легким, будь-хто би з ним впорався!» — таку фразу можна почути від людини, яка знецінює свої досягнення. Це внутрішні переживання, коли дитина відчуває себе підробкою, яку в будь-який момент можуть викрити, яка незаслужено займає місце, яке дісталося завдяки щасливому випадку. Психологи називають це відчуття синдромом самозванця.


Як батьки формують синдром самозванця в дітях


Іноді дорослі не розуміють впливу начебто невинної фрази на майбутнє дитини, на її самооцінку та самоідентифікацію. Тому дуже важливо тричі подумати, перш ніж сказати необдумані слова, які ми чули від своїх батьків, або слова, сказані просто щоб відмахнутися від дитини.


Критика


Головний фактор, який впливає на ставлення дитини до своїх успіхів і невдач — це критика. Діти вірять в слова батьків. Якщо мама й тато говорять, що ти недостатньо розумний, безталанний, значить, так і є. Такими словами батьки формують недосяжний стандарт, до якого дитині ніколи не дотягнутися. Деякі батьки вважають, що жорстко критикуючи дитину вони мотивують її до вдосконалення, закликають до сумлінної праці, але це помилка.

Таке ставлення може призвести або до формування комплексу самозванця, або до перфекціонізму. І перше, і друге не найкращий варіант для дитини.


Похвала без конкретики


«Ти найрозумніший в класі», «Ти найталановитіший музикант!», «Ти самий спортивний в школі!» — фрази фальшивої похвали, які насправді не демонструють гордість батьків, а лише тиснуть на дитину. Адже тепер вона повинна завжди відповідати очікуванням батьків.


До чого це може призвести? Дитина буде приховувати низькі оцінки, щоб мама не засмутилася. Перестане розповідати про свої невдачі і навіть перемоги (якщо вони можуть здатися батькам недостатніми), щоб не засмучувати маму і тата. А приховуючи свої переживання, дитина почне ототожнювати себе з обманщиком, що не виправдав очікування найближчих для нього людей.


Що робити батькам, щоб запобігти появі синдрому самозванця


Photo: Freepik


Розмовляйте з дитиною про її почуття та емоції


Звертайте увагу на дитину та її досягнення. Що їй вдається простіше всього? А що навпаки — не виходить зовсім, або вимагає зусиль? Проговорюйте успіхи та невдачі дитини. Не давайте їм оцінку, а лиш констатуйте, що це норма — в чомусь бути профі, а в чомусь не розбиратися зовсім.

Відповідайте собі на питання «Що я можу зробити для дитини, щоб поліпшити її успіхи?». А після поставте це ж питання дитині. Важливо зрозуміти, що допоможе впоратися з проблемою і як це зробити разом.


Навчіть дитину помилятися


Ніхто не любить помилятися, але це невід’ємна частина навчання. І значно важливіше вчитися на помилках та сприймати їх як належне.

Поясніть дитині, що помилятися — це нормально. Визнавайте свої помилки при дитині. Адже дітям дуже важко правильно реагувати на свої помилки, а коли в них ідеальні батьки (або удають, що ідеальні) це практично неможливо.

Коли дитина зрозуміє, що помилка — це доказ того, що вона вчиться і докладає зусиль, у неї не залишиться причин вважати себе самозванцем.


Почніть правильно хвалити дитину


Як часто ви хвалите дитину на автоматі, навіть не звертаючи увагу на вчинок?

Нам іноді здається, що простого «Ти молодець» достатньо, щоб дитина відчувала підтримку, схвалення та прийняття, так необхідні для зміцнення відчуття власної гідності та формування здорової самооцінки.

У нас для вас погана новина — слово «молодець» у якості похвали не пояснює дитині абсолютно нічого про те, що такого унікального вона зробила, і чим саме її вчинок вразив вас. І як наслідок — не спонукає дитину до розвитку та вдосконалення.


Більше про те, як правильно хвалити дитину читайте у нашій статті «Шкідлива похвала, або чому не слід казати дитині «Ти молодець»


Кращий спосіб запобігти появі синдрому самозванця у дітей — зробити так, щоб вони відчували, що їх люблять та цінують.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук