Чому малюк мовчить, та як допомогти йому заговорити


Опубліковано 07 Січень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Чому малюк мовчить, та як допомогти йому заговорити


Чому малюк мовчить, та як допомогти йому заговорити

Photo: Freepik


Мами з непідробним захватом радіють кожному досягненню, кожному новому вмінню малюка: від першої посмішки до освоєння двоколісного велосипеда. Та якщо малюк дещо відстає від загальноприйнятих норм — впадають в паніку. Не перевертається в п’ять місяців — б’ємо на сполох. Не повзає в пів року? Не ходить в рік? Не розмовляє в півтора? Значить треба негайно кудись бігти та до когось звертатися за допомогою. Але всі ці норми приблизні й незначне відхилення від них зовсім не свідчить про затримку в розвитку. Та все ж є тривожні сигнали в розвитку мовлення, на які слід звернути увагу.


Які сигнали повинні насторожити батьків?


Як зрозуміти, що дитині потрібна допомога спеціаліста?


До 1 року

У малюка є особливості будови органів мови: розщілина губи та піднебіння.

Є порушення м’язового тонусу (м’язи напружені або, навпаки, мляві).


Від 1 року до 2 років

Малюк не говорить жодного осмисленого слова.

Малюк не розуміє ваших прохань, не реагує на власне ім’я.

Дитина зовсім не використовує в спілкуванні міміку й жести.

Малюк погано розуміє мову, якщо не бачить вуста співрозмовника.

Мова малюка має «гугнявий» відтінок.


Від 2 до 3 років

Малюк говорить на своїй «пташиній» мові, яку часто не розуміють навіть батьки.

Дитина затинається, повторює слова, робить великі паузи.


Більше на цю тему читайте у статті «Говоримо правильно: коли варто звернутися до логопеда»


Типові причини мовчання малечі


Photo: Freepik


Зазвичай причини мовчання малюків полягають у поведінці батьків, а не у затримці розвитку. Тож і виправити їх значно простіше.


Відсутність потреби в розмові


Приблизно до півторарічного віку дітки використовують невербальне спілкування, щоб отримати бажане. Зголоднів — кричи голосніше. Хочеш до мами на руки — тягнися до неї своїми рученятами. Хочеш іграшку — просто покажи на неї пальчиком. Для малечі це норма, але дорослішаючи діти повинні використовувати слова. Однак батьки іноді не відчувають, що настав час для діалогу, тож продовжують виконувати всі бажання дитини за одними тільки жестами.

Тож навіщо дитині щось говорити, якщо мама й так все дасть. Їй варто лише показати пальцем на щось бажане чи вимогливо мугикати і батьки й так все зрозуміють.


Відсутність спілкування


Якщо з дитиною змалечку не розмовляють, вона не має необхідного словникового запасу, не знає які слова потрібно казати в різних ситуаціях.

Іноді дорослі не говорять з немовлям, бо вважають, що він все одно не розуміє нічого. Дійсно, може новонароджений і не знає значення слів, але ваш голос та інтонацію, з якою ви говорите, він чудово сприймає. Після року малюк починає накопичувати пасивний словниковий запас — він розуміє значення цих слів, однак сам ще не говорить. «Мама», «тато», «дай», «ам», «пить» — перед тим, як вживати ці слова, дитина має чути їх від вас у потрібних ситуаціях.


Надмірна кількість механічних звуків


Мобіль, який співає колискову, лялька, що розповідає казки, дитяче піаніно, планшет, а також мультики — все це йде за руку з нашими малюками від самого народження. Механічні звуки позитивно впливають на пасивний запас слів, але зовсім не спонукають дитину до мовлення.


Для того, щоб дитина почала говорити, слід навчити її які слова, та в яких ситуаціях треба казати, створювати умови для діалогу та якомога частіше розмовляти з нею.


Більше про те, як стимулювати розвиток мови у дитини читайте у статтях:

«Розвиток мови у дитини: що робити, щоб малюк швидше заговорив»
«Розвиток мовлення: скоромовки для дитини»






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук