Що читати на Новий Рік: 10 атмосферних книжок для всієї родини українською мовою


Опубліковано 28 Грудень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Що читати на Новий Рік: 10 атмосферних книжок для всієї родини українською мовою


Що читати на Новий Рік: 10 атмосферних книжок для всієї родини українською мовою

До Нового Року залишилися лічені дні, а значить саме час переглянути книжкову полицю та доповнити її цікавими та атмосферними книжками.


Photo: Freepik


Йоко Маруяма, «Маленький Санта»




Зустріти Різдво зі своїм татом — хоча б один-єдиний раз! — заповітна мрія Санти-молодшого. І цьогоріч Санта Клаус таки залишається вдома, оскільки вранці перед Святвечором дуже сильно травмує собі ногу… О, якби ж то хтось міг доправити подарунки діткам замість нього! Маленький Санта, розуміючи, що за татову роботу належить взятися лише одній людині (йому!), вирушає в дорогу, та чи впорається він із цим завданням?



Алекс Гаріді, Сесілія Давідссон та Туве Янссон, «Різдво приходить у Країну Мумі-тролів»



Одного ранку в грудні урвався довгий зимовий сон родини Мумі-тролів. Світ за стінами будиночка змінився до невпізнання: щось біле й загадкове вкрило всю Долину Мумі-тролів, туди й сюди сновигали чепурулі й гемулі, обвішані подарунками й пакунками зі святковими наїдками та напитками. Усі перебували у схвильованому очікуванні чогось, що прямувало до Мумі-долини. Те загадкове Щось видавалося дуже небезпечним і називалося Різдвом.



Ільмар Томуск, «Друзі Вовчика»




«Яке ж гарне Різдво цього року!» — радіє Вовчик: ще б пак, Різдвяний Дід здійснив його давню мрію, подарувавши новенькі блискучі ковзани. Як хороше, коли на озері лід, і так чудово ковзати гладенькою, мов дзеркало, льодовою поверхнею! Та, на лихо, Вовчик падає, вивихнувши собі лапку… Що робити, якщо найкращі друзі — Ведмідь і Лисичка — не поспішають на порятунок, а бідолаха не може навіть підвестися? Хто ж допоможе нашому Вовчику?


Джонатан Стуцмен, «Малюк Санта»



Напередодні свят Санта Клаус почувається як ніколи старим і виснаженим. Він закликає всю магію Різдва і загадує заповітне бажання — знову помолодшати. Але не так сталося, як гадалося, і Санта отримує трохи більше, аніж забажав. До Різдва залишається усього три дні, а Санта Клаус змінив свої черевики на маленькі черевички, а гучне «хо-хо-хо» на «гуу-агу». Різдво потрапило в халепу! Чи встигнуть малюк Санта й ельфи врятувати свято?



Ульф Старк, «Різдво у лісі»




Гном Буркотун відмовляється святкувати Різдво, бо вітер поцупив його улюблені червону шапку й рукавиці, звіявши їх хтозна-куди. Тим часом кроленята Ніна і Кайн натрапляють на дивні подарунки поблизу своєї нори, а також на табличку з написом «СКОРО ПРИЙДУ. Г…». Невже до них навідається гном, який приносить Різдво? Лісові мешканці старанно готуються до свята, проте загадковий гість не поспішає приходити. Тож двійко відважних кроленят вирушає на пошуки гнома, без якого Різдво не завітає до лісу…



Віка Мізюк, «Муха, дзвоник і Різдво»



Четвертокласниця Муха, яку насправді звуть Марійка, дуже любить своїх бабцю та сіро-чорного у широкі смуги кота Генріха. Дівчинці не звикати до самостійності: два роки тому, підкорюючи Еверест, загубилися її батьки, а нещодавно ще й бабуся потрапила до лікарні. Незабаром Різдво, а у Мушки стільки клопотів! Місто заполонили зграї птахів, вулицями походжає таємнича Біла Пані… Та найголовніше — довідатися, хто й навіщо подарував їй на Миколая срібного дзвоника з чарівною силою.




«Коли сніг пахне мандаринками»




Коли сніг пахне мандаринками? Мабуть, у новорічно-різдвяну пору. Тоді так хочеться вірити в дива і чекати на подарунки святого Миколая, потайки сподіваючись, що він виконає твоє найзаповітніше бажання. Але що, коли ти вже не дитина? Невже у твоєму житті більше не буде святкової магії?

Герої оповідань сучасних українських письменниць і письменників, що увійшли до цього збірника, — підлітки. Іноді у святкову пору вони втрапляють у халепи чи переживають дивні пригоди, часом отримують несподівані дари або сумують через болісні втрати і не розуміють, як увімкнути кнопку «радість» на замовлення. Але врешті-­решт найважливіше для кожного з них — зустріти Новий рік та Різдво з найближчими. І в цьому — справжня святкова магія.


«Таке різне Різдво»



Герої історій цієї збірки — такі різні люди: друзі та родичі, незнайомці й земляки, раціоналісти та ідеалісти… Хтось з них вірить в чудеса, а хтось — ні. Усім їм доводиться зустрічати Різдво в різних умовах: вдома, на чужині, в дорозі або навіть у лікарні, в сімейному колі чи на самоті. І з кожним стається своє, особливе різдвяне диво, для якого — все одно, вірять у нього, чи ні: воно трапляється з усіма, завжди і всюди!

Тепла та щира різдвяна антологія короткої прози для дорослих, до якої увійшло 14 святкових оповідок від сучасних українських письменниць і письменників: Дзвінки Матіяш, Костянтина Москальця, Василя Махна, Людмили Таран, Христі Венгринюк, Катерини Бабкіної, Петра Яценка, Богдана Коломійчука, Надійки Гербіш, Ірини Савки, Ірини Славінської, Доржа Бату, Катерини Міхаліциної та Богдани Матіяш.




Том Флетчер, «Різдвозавр»




Понад усе на світі Вільям Трандл мріє про… справжнього динозавра! Саме його хлопчик просить у своєму листі до Санти — дарма, що ці тварини вимерли мільйони років тому. Чи ні? Бо десь на далекому Північному полюсі живе один-єдиний вцілілий динозавр, який теж має свою заповітну мрію… За збігом обставин, різдвяне прохання Вільяма здійснюється, стаючи початком дивовижних пригод та найнеймовірнішої у світі дружби.


Чарльз Діккенс, «Різдвяна історія»


Найвідоміша різдвяна повість, яка вперше вийшла друком ще у 1843 році, та до сих пір не втрачає актуальності в усьому світі. У центрі сюжету — старий самотній скнара Скрудж, котрий «наче був не людиною, а кременем — таким холодним і твердим, що нікому жодного разу в житті не вдалося висікти з його кам’яного серця бодай іскру жалю». Особливо Скрудж не любить Різдва, вважаючи свято нісенітницею: це ж бо суцільні фінансові збитки, куди не глянь! Аж поки однієї передріздвяної ночі до нього не навідується дух померлого компаньйона Марлі, сповіщаючи про неминучий прихід трьох Привидів — Минулого, Теперішнього і Майбутнього Різдва…







Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук