Школа для батьків: 5 найважливіших навичок, які потрібно встигнути освоїти до закінчення школи


Опубліковано 01 Грудень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Школа для батьків: 5 найважливіших навичок, які потрібно встигнути освоїти до закінчення школи


Школа для батьків: 5 найважливіших навичок, які потрібно встигнути освоїти до закінчення школи

Photo: Freepik


Протягом всього існування людства навчання потомства (пізніше, повноцінна освіта для дітей) постійно змінюється, підлаштовуючись під реалії часу. За останні 100 років світ серйозно прискорився, тому, щоб бути успішним вже не достатньо вивчити одну професію і працювати з цими знаннями все життя. Сучасний світ вимагає від людей постійного вдосконалення і навчання протягом усього життя. А щоб бути успішним і взагалі потрібно володіти знаннями і навичками, які виходять за рамки освітньої системи.

«Діти в місті» підготували цілий цикл матеріалів про те, якими навичками повинні володіти сучасні діти. Ці статті будуть корисні всім, хто мріє про успіх для своїх дітей, хто хоче прокачати їх сильні сторони і підготувати до викликів ХХІ століття.


Чому шкільної освіти недостатньо


Вже сьогодні значна частина людей у віці 20-30 років займають вакансії, яких не існувало, коли вони вчилися в школі. Щорічно в світі з'являються десятки нових професій, яким не вчать в університетах. За прогнозами футурологів, близько 65% нинішніх першокласників будуть зайняті в професіях, яких сьогодні не існує. Саме тому дуже важливо дати дитині більше, ніж просто шкільна програма.


У сфері сучасної освіти існують такі поняття як hard skills і soft skills.


Hard skills - це навички, спрямовані на конкретну область. Ті навички, які можна виміряти шляхом іспиту. До них відносяться математика, читання, водіння, користування комп'ютером, будь-яке ремесло.

Soft skills - це гнучкі навички, які можна застосувати в будь-якій сфері діяльності і в багатьох сферах життя. Їх неможливо виміряти, але вони надзвичайно важливі. Чим більше soft skills є у людини, тим більше вершин вона може підкорити. Сьогодні ми маємо тисячі тренінгів на прокачку тих чи інших навичок.



Photo: Freepik


Soft skills почали набирати вагу через стрімкі зміни в навколишньому світі. Сьогодні знання застарівають зі швидкістю часу. Те, що працювало і вважалося еталоном вчора, сьогодні вже таким не є. Тому щодня перед людьми постають все нові й нові виклики, впоратися з якими допомагають саме гнучкі навички.

Безумовно, в світі все ще залишаються професії, які вимагають сильної прокачки hard skills - отримання знань, необхідних для роботи. Але навіть лікарям, інженерам та іншим професіоналам сьогодні недостатньо добре відучитися в університеті. Їм потрібно йти в ногу з часом, проводячи регулярний апгрейт своїх знань.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Топ-7 вправ для розвитку і активації дитячого мозку


Топ-5 навичок, які потрібні нашим дітям


«Діти в місті» відібрали п'ять найважливіших навичок, які стануть в нагоді всім школярам, незалежно від того, яке майбутнє їх чекає. Всі їх можна тренувати і розвивати. Варто зазначити, що більша частина гнучких навичок формується у дітей за рахунок копіювання поведінки дорослих. Тому важливим фактором для прокачування soft skills буде відповідна для дитини середа. Крім цього, слід пам'ятати, що soft skills - це своєрідні звички, які виробляються при постійному повторенні.


Уміння вчитися

Перша, і, мабуть, найважливіша навичка, яка необхідна кожній людині. Уміння і бажання пізнавати нове притаманне всім малюкам, але далеко не всім дорослим. Робота з інформацією, уміння аналізувати і самостійно заповнювати прогалини в знаннях - все це життєво необхідно в динамічному світі, який постійно змінюється. Найважливіші роки для освоєння цієї навички - підлітковий вік. Це переломний момент, коли дитина або розуміє, навіщо їй вчитися, і проявляє допитливість, або іде в лінь і заперечення.


Ініціативність

У сучасному світі більше не місце сумно відомій фразі про те, що «ініціатива карається». Сьогодні ініціатива - це soft skills, який може підняти вас наверх. У великих компаніях цінуються люди, які вміють заявити про себе, озвучити свої ідеї і взятися за їх реалізацію.



Photo: Freepik


Критичне мислення

Плюс сучасного світу в тому, що практично всю інформацію наразі можна знайти за декілька секунд. Мінус же полягає в тому, що інтернет і телебачення переповнені фейками і некоректною інформацією, яка дуже швидко поширюється. Необхідний навик будь-якої освіченої людини сьогодні - це критичне мислення. Уміння аналізувати інформацію, ставити під сумніви почуті факти, перевіряти інформацію, перш ніж нею скористатися - всього цього можна навчитися.


Соціальні навички

Люди - невід'ємна частина життя будь-якого професіонала. Хороші відносини з людьми, вміння домовлятися і уникати конфліктів - soft skills, перевірений часом. Не дарма книга Дейла Карнегі про те, як завойовувати друзів викликала справжній фурор і поклала початок для численних тренінгів для прокачування цих важливих навичок.

Якщо ви навчите дитину працювати в команді, домовлятися, проявляти щирий інтерес до людей і їхніх почуттів, дружити і цінувати людей, їй буде простіше знайти підходи до оточуючих і влаштувати своє життя і кар'єру в майбутньому.


Рефлексія

Рефлексія - це здатність звертати увагу на себе, аналізувати свої думки, вчинки, почуття і бажання. Для людини ХХІ століття цей soft skills набуває неймовірного значення, адже сьогодні перед нею відкритий весь світ. Уміння задавати собі складні питання і відповідати на них дає можливість будувати гармонійне щасливе життя, займаючись улюбленою справою.


Це лише мала частина навичок, які потрібно освоїти дитині, поки вона вчиться в школі. У наступних матеріалах ми детально розповімо про кожний з них, і методах, які дозволять їх прокачати.


Слідкуйте за нашим блогом!


Читайте також: Професії майбутнього: до чого готувати наших дітей вже сьогодні






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук