Користь від прохолоди, або чому осінь — не привід відмовлятися від прогулянок?


Опубліковано 09 Листопад 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Користь від прохолоди, або чому осінь — не привід відмовлятися від прогулянок?


Користь від прохолоди, або чому осінь — не привід відмовлятися від прогулянок?

Photo: Freepik


Настання холодів для деяких батьків означає перехід від довгих прогулянок на вулиці до затишних вечорів вдома. Дорослі керуються турботою про здоров’я дітей, адже восени підвищується ризик підхопити застуду. А тим паче зараз у період коронавірусу. Але чи дійсно від прогулянок осінніми днями лише шкода?


Всупереч думці, що холодна погода та дощі — не найкращий час для прогулянок, такий відпочинок має ряд переваг.


Покращує сон


Активні й тривалі прогулянки, де б вони не проходили: на дитячому майданчику, в парку, за містом підуть тільки на користь дитині будь-якого віку.

Ось вам кілька незаперечних переваг, що підтверджують користь знаходження вашого чада на повітрі, нехай навіть на самому звичайному дитячому майданчику в дворі:

  • діти дихають свіжим повітрям — не сумнівайтеся, повітря на вулиці в будь-якому випадку чистіше, ніж у звичайній квартирі;
  • активна прогулянка та свіже прохолодне повітря сприяє міцному сну.


Зміцнює імунну систему


Photo: Freepik


Завдяки прогулянкам ми очищаємо легені від домашнього пилу, алергенів, бактерій і інших шкідливих часток, прихованих від наших очей. Ігри на повітрі стимулюють фізичну активність дитини, що сприяє інтелектуальному розвитку та зміцненню імунітету. Прогулянки в холодну погоду загартовують дитину і знайомлять з різними природними явищами.


Допомагає побороти застуду


Свіже повітря сприяє одужанню, і цей фактор особливо актуальний при хворобах дихальних шляхів. Не варто пропускати прогулянки при незначних застудах. Лікар Комаровський наголошує, що гуляти дітям не просто корисно, а навіть необхідно. Адже під час прогулянки активізується дихання, не застоюється слиз у легенях та з’являється кашель, завдяки якому легені очищаються. Крім цього, завдяки прогулянкам суттєво зменшується ризик ускладнень гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Але є й протипоказання для прогулянок, наприклад, коли дитина через нежить не дихає носом, а на вулиці мороз. Не можна гуляти в гострому періоді інфекційних хвороб — коли дійсно погано: висока температура, слабкість, біль.

Тож гуляти треба, правда, обережно — тут важливіше не можливість рухатися, а можливість дихати повітрям, вільним від домашнього пилу. Тому тепліше одягайтеся і уникайте бігання-стрибання. Якщо складно, то можна просто постояти на балконі — подихати.


Підтримує активний спосіб життя


Пори року, можливо, змінилися, але у маленьких дітей все ще є енергія і бажання гратися. В осінні й зимові місяці діти все ще ростуть, і малорухливий спосіб життя не сприяє їх м’язовому розвитку. Підтримка їх активності робить їх сильними і здоровими.


Підвищує когнітивний розвиток


Photo: Freepik


Осінь пропонує безліч дивовижних способів стимулювати уяву вашої дитини за допомогою гри. Будівництво хатки, підготування годівнички, збирання листя — список нескінченний. Міста, парки і сільська місцевість дають так багато можливостей для розвитку навичок вирішення проблем і творчого мислення.


Сприяє проведенню часу з родиною


Осінь пропонує розваги для всіх — мам, тат, бабусь і дідусів. Як і будь-який час, проведений з дітьми, осінь — це прекрасна можливість об’єднатися і разом весело провести час на свіжому повітрі.


Чим зайнятися восени читайте у нашій статті: «Осінній чек-лист: 50 речей, які потрібно встигнути зробити з дитиною»


А якщо ви вирішили не йти на холодну вулицю, тримайте «Топ-10 ідей для спільного проведення часу вдома»






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук