Чому важливий режим дня і як навчити дітей планувати час


Опубліковано 23 Жовтень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Чому важливий режим дня і як навчити дітей планувати час


Чому важливий режим дня і як навчити дітей планувати час

Photo: Freepik


Час - найцінніший ресурс, а планування дня - важливий навик сучасної людини, яка прагне так багато встигати. Освоювати цю навичку потрібно з дитинства з неймовірно корисної звички - дотримання режиму дня. «Діти в місті» розбиралися, як подружити дітей з режимом і навчити їх керувати часом.


Тренуємо навичку


За здатність керувати своїм часом і дотримуватися планів відповідає передня поясна кора головного мозку. Цій ділянці потрібно багато часу, щоб дозріти і навчитися самоконтролю. Нейробіологи відзначають, що мозок людини повністю готовий до планування лише до 17 років, однак це не означає, що потрібно відкладати це питання до повноліття.

Важливо пам'ятати, що дитина навряд чи навчиться вчасно вставати і лягати, вчити уроки в термін і планувати своє дозвілля, якщо у її батьків проблеми з плануванням часу. Як правило, організовані люди передають цю навичку своїм дітям. А ті, хто постійно спізнюється і порушує дедлайни, прирікає дитину на такий же розпорядок. Якщо у вас є проблеми з режимом, саме час зайнятися їх вирішенням, заодно показавши дитині, як це важливо і зручно.


Читайте також: Поради батькам, які працюють віддалено вдома з дітьми


Режим і ритуали



Photo: Freepik


До першого класу дітям для дотримання режиму дня необхідні ритуали і послідовність дій. Чим чіткіше і простіше розписаний режим дня, тим краще для малюка. Важливо, щоб всі справи виконувалися в чіткій послідовності і підкріплювалися ритуалами.

Наприклад, якщо відхід до сну супроводжується читанням книги, дитина буде з великим задоволенням відправлятися в ліжко. Якщо під час водних ранкових процедур вона дивиться супроводжуюче відео з мультяшками, які чистять зуби, вона буде займатися цією справою з більшою охотою. Для дошкільнят важливо не порушувати розпорядок, до якого вони звикли. Дитину не бажано квапити, пропускати один з ритуалів або змінювати послідовність виконання справ.

Якщо все йде за планом, малюк почуває себе спокійно і безпечно. Щоб дитині було приємніше виконувати завдання, можна намалювати режим дня на ватмані, прикрасивши його і оформивши наклейками. Такий підхід допоможе вам позбавитися від постійних нагадувань. Досить буде запропонувати дитині звіритися з графіком, дізнавшись, чи всі справи вона виконала на сьогодні.


Система підкріплень



Photo: Freepik


Щоб допомогти дитині слідувати розпорядку дня, необхідно створити систему негативних і позитивних підкріплень. Варто обговорити їх з дитиною, щоб вона розуміла, до чого призводить та чи інша поведінка. Це не означає, що потрібно «оплачувати» дотримання графіка. Але можна запропонувати якесь приємне заохочення за дотримання режиму протягом усього тижня. Негативне підкріплення працює не гірше, якщо дитина заздалегідь знає, до чого призведе невиконання домовленостей.

Для малюка дуже важливо отримувати похвалу і підтримку в процесі виконання завдань. Не забувайте про це, адже всім людям приємна увага, а діти її потребують ще більше, ніж дорослі.


Не порушуйте правила


Якщо вам вдалося розділити відповідальність за ті чи інші ритуали і домашні турботи, важливо не порушувати їх. Якщо ви домовилися з дитиною, що прибирати за котом - її завдання, не потрібно робити це за неї. Безумовно, набагато швидше і зручніше самому вирішити це питання, зробивши, таким чином, роботу за дитину. Але це знімає з неї відповідальність, звільняючи від домовленостей.


Пам'ятайте, що постійне повторення одних і тих же дій дуже скоро перетвориться в звичку, і вам буде набагато легше справлятися з організацією дня школяра.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Топ-7 вправ для розвитку і активації дитячого мозку






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук