Дитина не вміє програвати: як вирішити проблему


Опубліковано 08 Жовтень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Дитина не вміє програвати: як вирішити проблему


Дитина не вміє програвати: як вирішити проблему

Photo: Freepik


Постійно перемагати і бути першим у всьому - відмінна якість, але далеко не завжди, в реальному житті, виходить бути на коні. Звичайно, перемоги дуже пам'ятні та цінні, але поразку теж потрібно вміти сприймати правильно. Завдання батьків - навчити дітей бути стійкими, а поразку сприймати, як стимул для розвитку і поліпшення. «Діти в місті» розкажуть, як це зробити.


Причини


Для дітей дошкільного віку бурхливо сприймати програш цілком нормально. У віці 4-5 років дитині дуже важливо перемагати, адже гра для неї є життям. Тому дорослі піддаються малюкові, щоб порадувати його і подивитися на непідробні емоції радості.

Навчитися спокійно приймати поразку дитина може тільки за допомогою батьків. Якщо цього не сталося вчасно, в 9-10 років прагнення перемагати будь-якою ціною стає болючим, а невдачі і програш дуже глибоко ранять дитину.

Частіше за інших з цією проблемою стикаються діти з завищеною самооцінкою, які є центром Всесвіту в своїй родині. Такі діти не звикли чути відмови і терпіти невдачі, тому ситуації за межами будинку можуть сильно їх засмутити і розчарувати.


Чого не можна робити



Photo: Freepik


У ситуаціях з невдачами дуже важливо зберегти у дитини мотивацію і бажання пробувати знову і знову, при цьому, не зачепивши почуття власної гідності дитини.


Фрази і дії, яких варто уникати:

  • не потрібно жаліти дитину, перетворюючи її в жертву,
  • не забороняйте дитині відчувати негативні емоції від програшу,
  • не порівнюйте з іншими, більш успішними дітьми,
  • не лайте і не висміюйте дитину за програш,
  • не захищайте від всіх невдач і неприємних емоцій,
  • не кажіть «головне не перемога, а участь»,
  • не зменшує масштаб програшу, не знецінюйте гру/змагання,
  • не ставте занадто високу планку для дитини.


Важливо також давати дитині можливість бути самостійною, адже, коли все роблять за малюка, у нього немає можливості помилятися і вчитися на своїх промахах.


Читайте також: Школа для батьків: як знайти баланс між безпекою дитини і самостійністю


Як навчити дитину гідно програвати



Photo: Freepik


Для гармонійного розвитку дитини дуже важливо хоч в якійсь справі досягати найкращих результатів. Тому, якщо дитина регулярно програє іншим дітям в будь-якій грі або діяльності, постарайтеся знайти справу, де вона зможе бути кращою.

Мотивуйте дитину на роботу. Якщо малюк програв, поясніть, що цей програш дав йому великий досвід, і на наступний раз він точно знатиме, як перемогти. Не забувайте розповідати дитині, що неможливо завжди бути першою: потрібно вміти відчувати себе щасливим на будь-якій позиції. Розкажіть про олімпійських чемпіонів, для яких бронзова медаль теж велика честь.

Дозволяйте дитині позлитися і навіть поплакати в разі програшу. Не варто в цей момент жаліти малюка, але обов'язково підбадьорюйте його, скажіть, що пишаєтеся їм, що з кожним разом грати/бігати/вчитися у нього виходить все краще і краще. Дайте зрозуміти дитині, що через невдачі ви не стали любити її менше. Навіть, навпаки, ви пишаєтеся, що дитина стійко, з високо піднятою головою приймає поразку.


Пам'ятайте, що діти беруть приклад зі своїх батьків у всьому. Тому, якщо дорослі у вашій родині не вміють програвати, нервують і засмучуються через програш, не варто очікувати, що такі почуття не буде відчувати дитина. У будь-якому виховному питанні завжди потрібно починати з себе.


Вам може стати в нагоді ваша стаття: Як мотивувати дитину на успіх






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук