Важливе рішення: як зрозуміти, що дитині варто залишитися в школі або піти після 9-го класу


Опубліковано 06 Жовтень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Важливе рішення: як зрозуміти, що дитині варто залишитися в школі або піти після 9-го класу


Важливе рішення: як зрозуміти, що дитині варто залишитися в школі або піти після 9-го класу

Photo: Freepik


У 9-му класі перед дітьми постає перше серйозне рішення, яке впливає на їхнє майбутнє. Це рішення - залишатися в школі до 11-го класу або йти отримувати спеціальність вже після 9-го класу. Варто відзначити, що підлітки в цьому віці зовсім різні. Одні вже готові до самостійності та дорослого життя. Іншим же ще потрібно дозріти.

«Діти в місті» розбиралися, як допомогти школяреві визначитися зі своїм майбутнім і прийняти рішення про навчання після 9-го класу.


Розставляємо пріоритети


Як правило, в 9-му класі багато дітей ще прислухаються до порад своїх батьків, а багато хто й зовсім робить так, як їм скажуть. Але, звичайно, краще, якщо дитина прийме самостійне рішення за допомогою дорослих. Цей чек-лист допоможе школяреві визначитися, що для нього важливо.


Дитині варто йти після 9-го класу, якщо:

  • їй нецікаво вчитися в школі,
  • школяр планує отримати спеціальну освіту,
  • дитина визначилася з професією,
  • дев’ятикласник готовий до самостійного життя,
  • для сім'ї важливо вчити дитину безкоштовно.


Дитині варто залишитися вчитися в 10-11 класах, якщо:

  • вона мріє про вступ до університету,
  • школяр не визначився з професією,
  • не готовий до самостійного побуту,
  • у школяра багато друзів, з якими можна провести ще два щасливих роки,
  • дитина мріє про випускний.


Читайте також: Як допомогти дитині визначитися з майбутньою професією


Що потрібно знати про 11-й клас



Photo: Freepik


Щоб зробити обдуманий вибір, запропонуйте дитині зважити всі «за» і «проти». Та й самі постарайтеся раціонально оцінити перспективи підлітка.

Однозначно потрібно залишатися в старшій школі, якщо у дитини є плани щодо вступу до ВНЗ. Навіть якщо ці плани дуже розпливчасті, ближче до 11-го класу школяр визначиться, та й простору для маневру буде більше.

Люди з вищою освітою більш конкурентоспроможні на ринку праці. Тому якщо дитина мріє про кар'єру і підкорення вершин, краще закінчити 11 класів і пробувати вступати в хороший університет.

Якщо школяр ще не визначився з майбутньою професією, краще дати йому два додаткові роки для пошуку себе. За цей час дитина зможе зібрати більше інформації про напрямки, які її цікавлять, і навіть при бажанні пройти літнє стажування в якійсь компанії.

Важливий фактор - це друзі та оточення. Якщо в 9-му класі у дитини дуже насичене соціальне життя, не варто обривати його завчасно, відправляючи її в коледж. Психологи відзначають, що не варто поспішати забирати дитину зі сприятливого і підтримуючого середовища однолітків, адже період міцної дружби дуже важливий для формування особистості.


Читайте також: Професійна освіта онлайн: як знайти своє та підвищити кваліфікацію


Що потрібно врахувати, якщо йти з 9-го класу



Photo: Freepik


Якщо підліток вже в 9-му класі визначився з професією і готовий до самостійного життя, можна без докорів сумління відправляти його вчитися в коледж або технікум. В такому випадку він не втратить два роки в школі і швидше своїх однолітків зможе освоїти професію.

Після 9-го класу у дітей більше шансів вступити на бюджетну форму навчання, тому цей факт потрібно враховувати, якщо у сім'ї є фінансові труднощі. Іноді після коледжу можна продовжити навчання у вищому навчальному закладі, вже маючи базову професію.

Якщо дитина відчуває себе некомфортно в школі, у неї немає друзів та інтересу до навчання, це теж ознака того, що варто гарненько подумати про її майбутнє. Можливо, в коледжі підліток зможе зарекомендувати себе з іншого боку і знайти нових друзів.

Пам'ятайте, що підліток повинен бути морально готовим до дорослого життя, адже навчання в коледжі та технікумі відрізняється від шкільної освіти. Крім цього, якщо дитині доведеться переїжджати в інше місто, вона має бути готовою до самостійного ведення побуту.


Рішення 9-го класу неймовірно важливе, адже від нього багато в чому залежить майбутнє дитини. Тому постарайтеся гарненько обміркувати і обговорити всі перспективи з дитиною. Якщо самостійно визначитися не виходить, не зайвим буде звернутися за допомогою до психолога або фахівця з профорієнтації.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Професії майбутнього: до чого готувати наших дітей вже сьогодні






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук