Як підготувати дитину до ЗНО-2020: практичні поради


Опубліковано 02 Жовтень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Освіта >  Як підготувати дитину до ЗНО-2020: практичні поради


Як підготувати дитину до ЗНО-2020: практичні поради

Photo: Freepik


Навчальний рік в самому розпалі, а значить - пора починати підготовку до зовнішнього незалежного тестування. Як правило, активно готуватися до ЗНО старшокласники починають на початку 11 класу, хоча потроху згадувати програму починають ще раніше.

Звичайно, половина успіху дитини на іспиті залежить від школи, в якій вона вчиться, адже саме там вона отримує основні знання. Втім, навіть якщо школа підводить, завжди можна наздогнати програму власними силами або за допомогою приватних шкіл і репетиторів. «Діти в місті» розбиралися, як ефективно підготуватися до ЗНО-2020.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Підготовка до ЗНО та ДПА онлайн + офлайн з усіх предметів


Підготовка - запорука успіху


Для того, щоб скласти ЗНО, недостатньо просто знати предмет. Потрібно зрозуміти сам принцип тестової системи і гарненько натренуватися відповідати на питання. Випускники, які успішно склали ЗНО, відзначають, що велика частина їх підготовки була присвячена повторенню пройденого матеріалу і роботі з тестовими зошитами.

Важливо мати графік і режим підготовки до тестування, який дозволить повноцінно і рівномірно вивчати всі предмети, які школяр вибрав для здачі. Якщо підготовка епізодична і не має плану, шанси на успіх знижуються.

Пам'ятайте, що повторювати матеріал потрібно з самого початку, щоб охопити всю програму і не залишити прогалин в знаннях.


Репетитор або самостійна підготовка



Photo: Freepik


Сьогодні все більше батьків при підготовці до ЗНО звертаються за допомогою до репетитора. Це відмінний варіант, якщо у сім'ї є фінансова можливість оплачувати послуги помічника. Справа в тому, що підготовка з педагогом проходить швидше і більш систематично. Спеціаліст одразу ж визначає прогалини в знаннях, заповнює їх і стежить за тим, щоб всі теми були ретельно вивчені та засвоєні.


Є кілька варіантів підготовки до ЗНО з фахівцем:

  • підготовка зі шкільним учителем на уроках і факультативах,
  • індивідуальна підготовка з репетитором,
  • групова підготовка в приватних школах і навчальних центрах,
  • підготовка в онлайн-форматі.


Якщо фінансової можливості немає, можна готуватися і самостійно, використовуючи всі доступні методи. По-перше, варто брати участь у всіх олімпіадах з предметів, які ви будете здавати. Це стане своєрідним тренуванням для вас. Крім цього, вчителі часто додатково працюють з олімпіадниками, щоб підвищити їх рівень знань.

Для самостійної підготовки можна використовувати безкоштовні ресурси в мережі, на яких є тести з різних предметів.


Сайти, якими можна скористатися для підготовки:

  • ВнеШколи,
  • EdEra,
  • Be smart,
  • Prometheus.


Ви також можете скористатися нашою добіркою ресурсів для дистанційного навчання


До чого потрібно готуватися



Photo: Freepik


У кожного предмета, який винесено на ЗНО, є своя специфіка. Щоб добре підготуватися, бажано стежити за новинами Центру оцінювання якості освіти і уважно вивчати всі зміни, які щорічно вносяться в процедуру здачі тестів.


Українська мова і література

З кожним роком в тестах з української мови все менше теоретичних питань, і все більше практичних завдань, де потрібно демонструвати культуру мови і філологічні здібності. Важливо освіжити в пам'яті наголоси, правила побудови речення.

Особливу увагу при підготовці потрібно приділити написанню творів і повторенню творів шкільної програми. Якщо немає часу читати, можете слухати аудіокниги по дорозі в школу.


Математика

У тестах не так багато стандартних шкільних задачок, тому потрібно бути готовим до задіяння логіки і кмітливості. Після повторення кожної теми обов'язково закріплюйте матеріал на практиці, вирішуючи завдання. Обов'язково потрібно знати на зубок формули, адже підглядати на іспиті не вийде.


Історія України

Підготовка до історії дуже трудомістка, адже вивчений матеріал дуже швидко забувається. Школяр повинен не просто завчити сухі дати та імена, а зрозуміти і запам'ятати послідовність подій і періодів в історії України. Особливу увагу потрібно приділити розумінню причинно-наслідкових зв'язків. Утримати в пам'яті сухі факти допоможуть художні фільми, книги і ролики про той чи інший період.


Підготовка до ЗНО з інших спеціалізованих предметів проходить за таким же принципом. Визначаються основні моменти, які будуть в тестах, і заповнюються прогалини в знаннях.


Лайфхаки



Photo: Freepik


Щоб мотивувати дитину на підготовку до ЗНО, можна знайти їй партнера і влаштувати своєрідне змагання. Для підлітків дуже важливо спілкуватися з однолітками. Так нехай поєднує приємне з корисним. Діти можуть задавати один одному питання, перевіряти тести, разом освоювати теми.

Обов'язково конспектуйте матеріал, адже, записуючи, людина набагато краще запам'ятовує інформацію. Вчіться структурувати знання, щоб перед іспитами вам було легше оживити їх в пам'яті.

Обов'язково тренуйте самовладання. Тисячі дітей провалюють іспити і ЗНО тому що сильно хвилюються. Почніть заздалегідь налаштовувати дитину на те, що вона все знає і все здасть. Чим менше буде переживати школяр, тим вище його шанси на успіх.


Щоб заповітні бали опинилися в руках і відкрили перед дитиною хороші можливості, потрібно налаштувати її на роботу і мотивувати на успіх. Обов'язково підтримуйте дитину і не залишайте її наодинці зі своїми проблемами.


Школа для батьків: як підготувати підлітка до прийняття важливих рішень






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук