Як розвинути у дитини навички швидкочитання


Опубліковано 22 Вересень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як розвинути у дитини навички швидкочитання


Як розвинути у дитини навички швидкочитання

Photo: Freepik


Сьогодні все більше дорослих йдуть на платні курси, щоб оволодіти навичками швидкого читання. Вони полягають не тільки в тому, щоб швидко перегортати книжкові сторінки. Швидкочитання - це здатність швидкого сприйняття прочитаного матеріалу. Це означає, що ви не просто прочитали, але і запам'ятали прочитане. «Діти в місті» розбиралися, як розвинути ці навички у школярів, і навіщо це потрібно.


Суперсила


В сучасній Україні практично всі люди вміють читати, однак, за статистикою, лише 43% українців читають книги. Хороша новина - серед читачів багато молоді. При цьому чимало людей погано запам'ятовують прочитану інформацію. Експерти зі швидкісного читання переконують, що, тренуючи всього кілька навичок, можна збільшити швидкість читання і засвоєння матеріалу в 3-4 рази. Звичайно, дітям така швидкість читання ні до чого, але розвивати корисні навички можна починати з самого дитинства.


Топ-навичок, які потрібні для швидкочитання:

  1. Концентрація уваги.
  2. Периферичний зір.
  3. Хороша пам'ять.
  4. Виділення головного.
  5. Відсутність артикуляції.


Для того, щоб прокачати ці навички, існує дуже багато простих і ефективних вправ, які ви можете використовувати вже зараз.


Таблиця Шульте



Photo: Freepik


Ця проста вправа дозволяє розвинути периферійний зір. Дитина повинна зафіксувати погляд на центральній цифрі, після чого, не рухаючи головою і очима знайти цифри від 1 до 25 і в зворотному напрямку. Якщо дитина легко справляється з квадратом 5 на 5, можна ускладнювати завдання, замінюючи цифри на букви, або збільшуючи кількість цифр в квадраті.


Расфокус

Запропонуйте дитині подивитися на якийсь предмет. Зазвичай, коли ми концентруємо увагу на чомусь, все інше у нас опиняється в расфокусі. Вправа полягає в тому, щоб навчитися бачити і помічати все довкола. Це завдання підійде для старших школярів.


Піратське читання

Закрийте одне око і запропонуйте прочитати сторінку тексту лівим оком, а потім прочитайте ще одну сторінку правим. Ця вправа дозволяє розвивати обидві півкулі мозку.



Photo: Freepik


Перевертаємо книгу

Щоб ускладнити завдання, запропонуйте дитині перевернути книгу на 45, 90 або навіть 180 градусів. Ця вправа не вплине на швидкість читання, але відмінно допоможе нашому мозку розвиватися.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Читаємо перед сном: топ-7 книг, які має прочитати кожна дитина


Малюємо прочитане

Для тренування пам'яті, запропонуйте дитині намалювати те, що вона прочитала. Можна використовувати цю вправу для заучування вірша. Нехай дитина намагається зобразити схематично кожен рядок з вірша. Візуалізація добре покращує пам'ять.


Тест Струпа



Photo: Freepik


Ця вправа чудово розвиває увагу, за рахунок того, що дитині потрібно гарненько сконцентруватися, щоб правильно читати слова, підсвічені різними кольорами, а після - називати, яким кольором підсвічується слово, не читаючи його. Використовуйте цей тест разом з дитиною для тренування мозку.


Нейробіка

Це вправи для мозку, які тренують його так само, як ми тренуємо тіло на тренуваннях. Такі вправи дозволяють не тільки розвивати розумові здібності, але також покращують пам'ять і розумову діяльність. Щоб тренувати мозок дитини, необхідно щодня підкидати йому завдання, щоб він переключався з рутинних справ на незвичні.

Найпростіше - водіть дитину до школи різними маршрутами. Ця проста зміна неймовірно сприятливо впливає на наш мозок. Використовуйте всілякі тренажери і завдання. Вирішуйте їх разом з дитиною, адже дорослим теж потрібно постійно тримати свій мозок в тонусі.


Шукаємо відмінності

Проста гра, яка є у всіх дитячих журналах, дозволяє натренувати увагу. У мережі можна знайти безліч картинок на відмінності і щодня давати їх дитині в якості розваги.


Розмальовки



Photo: Freepik


Тренувати мозок відмінно допомагають мандали. Ці розмальовки добре прокачують концентрацію уваги, адже кордони в цих малюнках дуже дрібні, а виходити за них не можна. До речі, десятихвилинні заняття з такими розмальовками здатні налаштувати дитину на навчання.


Малювання

Ще один відмінний спосіб прокачати обидві півкулі мозку - малювати обома руками. Нехай дитина візьме олівці і малює одночасно двома руками різні фігури. Наприклад, лівою рукою квадрат, а правою - коло.


Варто зазначити, що ефективне читання - це відмінний фундамент для якісної освіти дитини. Всі навички, які потрібні для швидкочитання, відмінно застосовуються і в інших сферах життя.


Читайте також: Топ книг, які варто прочитати дітям, крім шкільної програми






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук