Школа для батьків: як підготувати підлітка до прийняття важливих рішень


Опубліковано 23 Липень 2020 о 11:00

Блог Діти в місті Львів >  Школа для батьків: як підготувати підлітка до прийняття важливих рішень


Школа для батьків: як підготувати підлітка до прийняття важливих рішень

Photo: Freepik


У старшій школі та вузі наших дітей дуже рідко вчать тим речам, які знадобляться їм у самостійному житті. В результаті їм доводиться набивати шишки на тих моментах, які вони могли б вивчити і засвоїти заздалегідь. Наприклад, постановка цілей, планування, відносини з грошима і прийняття важливих рішень. Сьогодні «Діти в місті» розберуться, як допомогти дитині навчитися приймати рішення і робити вибір.


Школа життя


Система навчання в більшості українських шкіл заточена на передачу знань по низці предметів. При цьому вчителі абсолютно не приділяють часу реальним навичкам, які знадобляться дітям у дорослому житті. Тому, вступаючи в інститут та їдучи з дому, багато підлітків відчувають себе розгубленими і втраченими. Адже з'ясовується, що їм не вистачає важливих знань, а освоювати їх самостійно здатний не кожен. Батьки ж не завжди можуть допомогти своїй дорослій дитині, адже просто не можуть бути експертами у всіх сферах. Найпоширеніша проблема підлітків і студентів - невміння самостійно приймати рішення, робити усвідомлений вибір.


Тренування дорослого життя



Photo: Freepik


Приблизно в 11-12 років дитина починає вимагати більше свободи, починається сепарація від батьків. Але батьки в цей момент все ще не готові дати цю свободу, адже на першому місці стоїть безпека підлітка. Втім, вже з цього віку можна тренувати такий важливий і необхідний в житті навик як «прийняття рішень». Починати можна з надання підлітку права вибору в повсякденних безпечних речах. Наприклад, вибору сніданку, вибору одягу для школи, вибору продуктів в магазині. Дайте можливість дитині пробувати і помилятися на безпечних речах. Це дасть їй можливість проаналізувати свої рішення і натренувати цю навичку.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Діти - гості в нашому домі: все, що потрібно знати про сепарацію від батьків в різному віці


У віці 13-18 років діти потребують допомоги та керівництва при прийнятті рішення, так як на першому місці у них стоїть задоволення, а потім вже логіка і обдумані вчинки. Щоб допомогти підлітку самостійно приймати рішення, пробуйте кожен раз ставити йому три важливих питання, які будуть направляти його в правильне русло.

  1. Ти впевнений, що це (поведінка, рішення, плани) безпечно?
  2. Як ти вважаєш, це справедливо по відношенню до інших (близьких, однокласників, випадкових людей)?
  3. Це принесе тобі користь в довгостроковій перспективі?


Пробуйте разом



Photo: Freepik


Батьки і діти, найчастіше, по-різному дивляться на життя, тому і методи для прийняття рішення вони можуть використовувати різні. Якщо одна людина вибирає серцем, іншій необхідно чітко прописати всі плюси і мінуси ситуації, в якій вона знаходиться. Якщо одні приймають рішення за лічені хвилини, іншим потрібен час на «подумати».

У вас з вашою дитиною можуть бути різні погляди на прийняття рішень. І в цьому немає нічого страшного. До того ж, сьогодні є десятки методів щодо прийняття рішень від відомих людей, кожен з яких має право на життя. Чому б не провести тестування разом з дитиною?

Наприклад, колумніст Forbes і глава консалтингової компанії Пітер Брегман використовує відразу три методи для прийняття рішень. Частину рішень він приймає автоматом, використовуючи звички. Це стосується простих рутинних справ - що з'їсти, що випити, що надіти (у багатьох людей ці питання забирають неймовірну кількість енергії).

Другий метод, який допомагає приймати ситуативні рішення, називається «якщо... то...». Самі спробуєте і запропонуйте випробувати дитині. В цьому випадку потрібно ставити умови, які допомагають робити вибір.

Наприклад: «Якщо я напишу цю контрольну погано, я почну ходити до репетитора». Або: «Якщо подруга в черговий раз не виконає свою обіцянку, я перегляну наші з нею стосунки».

Третій метод полягає в тому, щоб приймати складні рішення швидко, не відкладаючи їх у довгу шухляду. Пітер Брегман радить скористатися таймером - дати собі обмежений час, за який вибір повинен бути зроблений. Це може бути 15 хвилин, півгодини, година. Не більше. Часто буває так, що правильного рішення немає, тому його просто потрібно прийняти. Бізнесмен переконує, що приймаючи рішення швидко, ви економите масу часу і виграєте в продуктивності.


Читайте також: Як пережити підлітковий вік і зберегти зв'язок з дітьми


Що потрібно розуміти дитині



Photo: Freepik


Коли ви будете разом з підлітком практикувати цей важливий навик, не забудьте розповісти йому, що при ухваленні рішення потрібно завжди враховувати наслідки:

  • для себе,
  • для близьких людей,
  • для його майбутнього і кар'єри,
  • для його безпеки і здоров'я.


Варто відзначити, що в прийнятті рішень підлітку допоможе загальна освіченість, адже діти, які багато вчаться, читають, цікавляться новим і незвіданим, мають критичне мислення, краще справляються з необхідністю робити вибір. Тому, слід займатися всебічним розвитком дитини, тоді і з рішеннями у неї проблем не буде.


Пам'ятайте, що процес прийняття дитиною рішень вимагає практики і помилок. Завдання батьків - допомагати, направляти і радити, але не контролювати. Така формула буде успішною, якщо додати до неї любов і довіру.


Читайте також: Всі кольори веселки: чи варто дозволяти дітям фарбувати волосся в яскраві кольори






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук