Найпоширеніші проблеми п'ятикласників: як підготувати дитину до середньої школи


Опубліковано 16 Липень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Найпоширеніші проблеми п'ятикласників: як підготувати дитину до середньої школи


Найпоширеніші проблеми п'ятикласників: як підготувати дитину до середньої школи

Photo: Freepik


Коли дитина йде в перший клас, вся сім'я відчуває величезний стрес, адже звичний ритм життя повністю змінюється. Не менш сильні переживання малюк і батьки відчувають при переході в середню школу. Замість одного вчителя і звичних предметів малюк в один момент стикається відразу з декількома новими педагогами, новими предметами, необхідністю дотримуватися графіку і переміщатися по школі.

Звичайно, п'ятикласники вже цілком дорослі та самостійні діти. Вони багато чого вміють, але найскладніше ще попереду. «Діти в місті» розбиралися, з якими проблемами найчастіше стикаються новачки середньої школи.


Нові вчителі


Перше, з чим доведеться зіткнутися дитині - це нові вчителі. Школяру потрібно не тільки запам'ятати безліч нових імен, але також звикнути до нової манери ведення уроків, різних вимог і вчителів. У кожного вчителя свій характер і стиль викладання, тому дитині належить вибудувати спілкування з кожним окремо. Якщо з дитинства малюк відвідує гуртки, музичну школу або інші заняття, йому буде простіше звикати до різноманітності вчителів, адже схожий досвід він вже пережив. Учіть дитину вибудовувати відносини з різними дорослими, тоді їй простіше буде знайти спільну мову з учителями.


Самостійність



Photo: Freepik


Багато дітей приходять в середню школу, так і не навчившись самостійно виконувати уроки. Вони звикають до контролю, до групи продовженого дня в школі, а в п'ятому класі потрібно вчитися самостійно контролювати себе. Та й батьки до цього часу послаблюють контроль, вважаючи, що їх діти вже дорослі. Намагайтеся перекласти відповідальність за школу і уроки на дітей до переходу в 5-й клас. Це позбавить вас багатьох проблем.


Читайте також: Вчити або не вчити: чи потрібно допомагати школярам робити домашнє завдання


Читання і робота з текстом


Незважаючи на чотирирічне навчання, в 5-й клас багато дітей приходять з низькою технікою читання. Від цього виникають проблеми не тільки із засвоєнням матеріалу, а й роботою з текстом. Якщо в п'ятому класі дитина не вміє переказувати текст, знаходити головну думку в прочитаному матеріалі, у неї будуть проблеми. Крім цього, важливим навиком для середньої школи є вміння виступати перед публікою, презентувати домашнє завдання, відповідати біля дошки. Якщо в початковій школі дитина погано засвоює ці навички, завдання батьків - допомогти їй.


Самооцінка



Photo: Freepik


У п'ятий клас діти приходять на початку статевого дозрівання. Тому цей період вдвічі складніший. Вчителі відзначають, що дуже багато дітей приходять в середню школу з низькою самооцінкою і комплексами. Нерідко і нові вчителі приводять до появи нових комплексів, адже в цьому віці будь-яке різке слово або зауваження приймається близько до серця.

Варто відзначити, що в п'ятому класі для дитини на перше місце виходить спілкування з однолітками. Якщо школяр потрапив в новий колектив, крім знайомства з новими вчителями, йому належить вибудовувати відносини і завойовувати авторитет серед нових знайомих. Якщо у школяра виникають з цим проблеми, може зникнути інтерес і до відвідування школи.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Невпевнені діти: що вбиває самооцінку дитини і як її підвищити


Темп та індивідуальний підхід


П'ятий клас - це своєрідний початок нового життя, де дитина дуже швидко росте. Стрімко прискорюється і темп життя малюка, адже в п'ятому класі індивідуальний підхід вчителя до кожного учня порушується - тут нікого не чекають, потрібно встигати за колективом. Тому дуже важливо до п'ятого класу навчитися швидко писати, читати і запам'ятовувати засвоєний матеріал.



Photo: Freepik


Крім цього, дитина повинна розуміти, що в середній школі їй доведеться самій «ходити» за вчителем, якщо вона щось не зрозуміла. Якщо в молодшій школі вчитель був стурбований оцінками школяра, то в середній школі вже сама дитина повинна турбуватися про успішність і просити про допомогу, додаткові завдання або можливість виправити оцінку.


Батькам п'ятикласників потрібно бути максимально чуйними, відкритими до діалогу і готовими допомогти дитині. Пам'ятайте, що це дуже складний період для вашого малюка, адже від того, як він покаже себе в п'ятому класі, багато в чому буде залежати його подальше навчання.


Читайте також: Новини освіти: як будуть вчитися наші діти з вересня, що відомо на даний момент






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук