Як уберегтися від грози і блискавки: правила поведінки при поганій погоді


Опубліковано 22 Червень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як уберегтися від грози і блискавки: правила поведінки при поганій погоді


Як уберегтися від грози і блискавки: правила поведінки при поганій погоді

Photo: Freepik


Весна і літо 2020 року відрізняються особливо великою кількістю опадів. Синоптики прогнозують, що залишок літа буде таким же нестабільним. Це означає, що ми ще зіткнемося з грозами, зливами, градом та іншими аномальними явищами.

Як відомо, гроза є одним з найнебезпечніших природних явищ для людини. Сильний удар блискавки може бути смертельним, а невеликий удар - привести до серйозних наслідків для здоров'я. «Діти в місті» розкажуть, як потрібно поводитися під час грози, а також постараються розвіяти деякі міфи про блискавки і грім.


Як поводитися під час грози


Якщо на вулиці помітно зіпсувалася погода, а хмари натякають на швидке наближення грози, потрібно знайти укриття. Найнебезпечніше перебувати на вулиці, якщо між появою блискавки і ударом грому проходить менше 30 секунд. Якщо негода застала вас зненацька, дотримуйтесь наступних правил:


  1. Знайдіть укриття, сховайтеся в автомобіль. Якщо ви в лісі, сховайтеся під великі кущі або середні дерева.
  2. Не варто ховатися під поодинокі дерева та інші високі об'єкти.
  3. Відійдіть від металевих предметів, вони можуть притягувати блискавку.
  4. Перервіть поїздку на велосипеді чи мотоциклі.
  5. Уникайте полів, пустирів та інших місць, де ви будете виступати над поверхнею.
  6. Не плавайте у водоймі, намагайтеся не перебувати поруч з водою.
  7. Намагайтеся не користуватися електронними пристроями на відкритому повітрі.
  8. Якщо ви вдома, закрийте вікна, щоб виключити протяги, які притягують кульову блискавку.



Photo: Freepik


Читайте також: Безпека на дорозі: прості правила дорожнього руху для дітей


Безпека понад усе


Навіть якщо ви перечікуєте грозу вдома, розслаблятися не варто. Звичайно, найчастіше буває слабка гроза, яка нічим не загрожує людям в приміщенні, але останнім часом все частіше українці стикаються з сильними грозами, які супроводжуються розкотистим громом, смерчами і зливою з градом.

Якщо ви бачите, що гроза сильна, варто відключити всі електроприлади в квартирі. Не слід перебувати біля вікна.


Правда і міфи


Є багато міфів, пов'язаних з грозою і блискавкою, які щільно змішалися в головах людей з правдивою інформацією. Так, наприклад, міфом є той факт, що удари блискавки можуть виникнути тільки під час дощу. Насправді, блискавка може вдарити в декількох кілометрах від того місця, де йде дощ. Тому не варто поспішати виходити на вулицю відразу після грози. Особливо, якщо все ще чути грім.

Найкращі провідники для блискавки - металеві предмети, лінії електропередач, водойми і мокрі предмети, високі дерева.

Ще один міф пов'язаний з польотами в літаку. Багато хто вважає, що літати під час грози небезпечно. Насправді, літаки повністю захищені від електричних розрядів, тому можуть спокійно летіти в грозу.



Photo: Freepik


Є міф, що блискавка не вдаряє в одне і те ж місце кілька разів. Це велика помилка, тому не варто ховатися під деревами, які одного разу постраждали від блискавки.

Найпоширеніший міф стосується допомоги постраждалим. Деякі вважають, що торкатися до людини, яку вдарила блискавка, не можна, так як можна і самому постраждати. Насправді, людське тіло не може утримувати електричний заряд.

Бережіть себе і своїх близьких. Пам'ятайте, що небезпечною може бути не сама негода (смерчі, удари блискавок, грози), але й її наслідки. Багато людей отримують поранення в результаті руйнування частини будівель або падіння дерев під час сильної грози. Перечікуйте негоду вдома і стежте за прогнозом погоди, яка в цьому році обіцяє бути непередбачуваною.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Безпека на воді: правила поведінки для дітей






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук