Як навчити дитину постояти за себе: чи потрібно ділитися, давати здачі та інші важливі питання


Опубліковано 19 Червень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як навчити дитину постояти за себе: чи потрібно ділитися, давати здачі та інші важливі питання


Як навчити дитину постояти за себе: чи потрібно ділитися, давати здачі та інші важливі питання

Photo: Freepik


Людей зі своєю думкою, яскраво вираженим характером і вмінням відстоювати особисті кордони набагато менше, ніж тих, хто не вміє говорити «ні», часто стає жертвою у стосунках з однолітками, слідує за натовпом. Всі ці риси характеру закладаються в дитинстві, і, часом, батьки навіть не підозрюють, що своїми безневинними загальноприйнятими фразами вирощують в дитині невпевненість і невміння постояти за себе.

«Діти в місті» розбиралися, як потрібно виховувати малюка, щоб у нього не виникало проблем з відстоюванням і чітким визначенням особистих кордонів.


Проблема є


Багато батьків стикаються з ситуацією, коли дитина не може постояти за себе, не може протистояти кривдникові або відмовити однолітку, боячись його образити. Такі проблеми починаються ще в дитячому садку, коли більш напористі та активні діти пригнічують і ображають слабших і скромніших дітей. У такій ситуації батьки часто не знають, що робити, адже радити дитині «давати здачі» неправильно.

Учити дитину відстоювати свої кордони і захищати себе потрібно з самого дитинства. Для цього можна використовувати низку ефективних технік.


Читайте також: Особисті кордони: як навчити дитину їх визначати і захищати


Конфлікти в пісочниці



Photo: Freepik


Найперші випробування соціумом дитині випадають під час спільних ігор в пісочниці. Саме там, як відомо, починається боротьба за іграшки, бійки та істерики. У нашому суспільстві часто соромлять дітей за те, що вони не хочуть ділитися іграшками. Але останнім часом ця практика відходить на другий план. Психологи радять з раннього дитинства вчити малюка захищати своє майно, при цьому, не брати без дозволу чужого. Ваша дитина не зобов'язана ділитися іграшками, якщо вона цього не хоче. Звичайно, добре, якщо дітям вдається грати разом без конфліктів. Але є чимало діток, для яких ділитися іграшками - значить переживати стрес. Якщо ваша дитина така, підтримайте її, та ні в якому разі не соромте, не обзивайте жаднюгою.


Читайте також: Як сформувати позитивне мислення у дітей: корисні гри і важливі питання


Почуття власної гідності


Дуже важливо в самому дитинстві навчити дитину не реагувати на дражнилки і образливі слова, адже, чим активніше дитина реагує на них, тим більше діти готові дражнити таку дитину. Поясніть дитині, що мета кривдника – засмутити її та викликати реакцію. Все це робиться тільки заради уваги, а якщо на дражнилки не реагувати, ігнорувати їх, кривдникові стане не цікаво і він відстане.


Читайте також: «Годі скиглити», або як насправді потрібно заспокоювати дитину, яка плаче


Уміння говорити «ні»


Навіть якщо у дитини немає проблем зі спілкуванням, часто вона, як і багато дорослих, може відчувати дискомфорт, коли змушена говорити «ні», відмовлятися робити те, що їй не подобається. Наприклад, дитину змушують втекти з уроку проти її волі, або заманюють в якусь небезпечну гру.

Психологи радять вчити дитину відмовляти в колі близьких людей. Нехай вона практикується говорити «ні» на мамі, татові, бабусях. Це відмінна практика, яка дозволить малюкові й в дорослому житті відмовлятися від поганих пропозицій і сумнівних ініціатив.

Додамо, що з особливо сором'язливими дітьми можна вчитися говорити «ні» в рамках гри. Наприклад, мама намагається забрати іграшку, а малюк повинен дати впевнену відсіч. Якщо слово «ні» виходить невпевнено, тренуємося, поки не буде виходити максимально переконливо.


Чи можна давати здачу?



Завжди підтримуйте вашу дитину. Photo: Freepik


Дитина повинна вміти зупинити кривдника. Бажано, без рукоприкладства, мирно і впевнено. Але бувають ситуації, коли малюка б'ють, ставлять підніжки, штовхають, а він не може цього зупинити. Поясніть дитині, що битися - це погано, але потрібно вміти постояти за себе. Головне завдання дитини - не дати себе образити. Це означає - вміти ухилитися від удару, зловити руку, яка хоче тебе вдарити, відштовхнути кривдника. Такі прийоми теж можна тренувати вдома. Якщо проблеми з кривдниками регулярні, варто віддати дитину в спортивну секцію, щоб вона знайшла упевненість в собі.

Додамо, що крім впевненості в своїх фізичних можливостях дитина повинна бути впевненою в собі. Намагайтеся якомога частіше транслювати дитині слова і фрази, які будуть підвищувати її впевненість в собі: «Ти сміливий», «Я в тебе вірю», «У тебе все вийде», «Ти крутий», «Ти такий класний» і т. д.


Пам'ятайте, що поки малюк зовсім маленький, ви повинні захищати його від кривдників, показуючи, що з ним так чинити не можна. Коли дитина дорослішає, вона має вчитися потроху сама вирішувати конфліктні ситуації з однолітками.


Вам може сподобатися наша стаття: Цінні уроки життя: як навчити дитину бути вдячною






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук