Цінні уроки життя: як навчити дитину бути вдячною


Опубліковано 01 Червень 2020 о 11:00

Блог Діти в місті Львів >  Цінні уроки життя: як навчити дитину бути вдячною


Цінні уроки життя: як навчити дитину бути вдячною

Photo: Freepik


Сучасні батьки щосили намагаються зробити життя свого малюка щасливим і безхмарним. Вони важко працюють, щоб водити дітей на дорогі гуртки і курси, віддавати в кращі школи і купувати багато іграшок. Якщо при цьому батьки не встигають приділяти належної уваги дитині, пояснювати їй цінність всього, що дає їй сім'я, дитина може вирости невдячною і розпещеною. «Діти в місті» зібрали важливі поради, які допоможуть вам не упустити момент і виростити вдячного і доброзичливого малюка.


Вчимося дякувати


Чуйність, доброта, турбота і безкорисливість - це якості, які формуються в процесі виховання. Важливо з раннього дитинства вчити дитину бути вдячною. І не тільки за подарунки, а й за батьківську турботу і допомогу.

Класна вправа, яка буде корисною не тільки дітям, а й дорослим, це щоденне ведення щоденника подяки. Його можна вести усно, а можна записувати все, за що ти вдячний сьогодні. Дуже корисно щодня промовляти, що хорошого відбулося за день, і за що можна подякувати родині, друзям, долі та життю в цілому.

Також почуття подяки зміцнюють хороші спогади про щасливі пережиті моменти. Це може бути подорож, дитяче свято або похід в парк. Все, що дитині сильно сподобалося, час від часу потрібно згадувати і проговорювати.


Вам може бути корисна наша стаття: Топ-10 безкоштовних лекцій, які допоможуть поліпшити дитячо-батьківські відносини


Вчимося ділитися


Маленьких дітей дуже важливо вчити ділитися. Це не повинно відбуватися насильно, не можна в таких випадках присоромлювати дитину. А ось розповідати про те, що багатьом людям (дітям) пощастило менше, ніж їй, потрібно. Дитина повинна розуміти, що в світі багато людей, які живуть за межею бідності, тому потрібно бути вдячним за те, що маєш, і по можливості допомагати тим, кому пощастило менше.



Photo: Freepik


Хорошою грою, яка навчить дитину співпереживанню, стане день добрих справ. Наприклад, раз на місяць можна робити щось добре для навколишнього світу: віддати частину іграшок в благодійну організацію, купити їжу в притулок для тварин або віднести продуктовий набір старенькій самотній сусідці. За допомогою такої традиції діти зможуть зрозуміти, що віддавати/дарувати так само приємно, як і отримувати.


Допомагати легко: позбавляємося від непотрібних речей правильно


Цінуємо гроші


Сучасні діти часто не розуміють цінності грошей, тому що батьки намагаються захистити малюка від усіх неприємних моментів. Потрібно з раннього віку намагатися навчити дитину розуміти слова «ні», «не зараз». Навіть якщо у вас дуже забезпечена сім'я, не зайвим буде давати дітям доручення, за які вони будуть отримувати кишенькові гроші, а не просто давати гроші, коли їм необхідно.

Цінувати гроші також допомагають обмежені кишенькові кошти. Якщо дитина обмежена у фінансах, вона вчиться розпоряджатися ними з розумом, і розуміє, що фінансові можливості обмежені, якщо нічого не робити.


Менше опікаємо дитину


Надмірна опіка і контроль не допоможуть вам виховати щасливу дитину, здатну самостійно справлятися з невдачами і досягати успіху. Більш того, в дорослому віці непристосовані до життя люди часто звинувачують у своїх невдачах батьків, які не давали їм самостійно набивати шишки і пізнавати світ. Давайте дитині можливість пробувати свої сили, вчитися брати на себе відповідальність і давати раду життю самостійно, поки її помилки ще не такі болючі.

І, звичайно, не варто забувати, що дитина бере приклад зі своїх батьків. Тільки своїм прикладом ви зможете показати малюку, як потрібно дякувати життю і людям за блага, увагу і турботу. Частіше акцентуйте увагу малюка на хороших речах, які трапляються з ним, вчіть помічати і цінувати ваші зусилля, завдяки яким у нього є все необхідне для щасливого дитинства.


Читайте також: Як сформувати позитивне мислення у дітей: корисні ігри і важливі питання






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук