Новини освіти: до чого готуватися школярам та випускникам у 2020 році


Опубліковано 27 Квітень 2020 о 09:00

Блог Діти в місті Львів >  Новини освіти: до чого готуватися школярам та випускникам у 2020 році


Новини освіти: до чого готуватися школярам та випускникам у 2020 році

Photo: Freepik


Наразі карантинні обмеження в Україні подовжені до 11 травня, втім, скоріш за все, навчальні заклади відкриють вже з наступного навчального року. До цього готуються в уряді, тому роблять відповідні заяви щодо завершення навчального року, ЗНО, вступної кампанії та оцінювання роботи вчителів. «Діти в місті» зібрали найважливіші новини зі сфери освіти, щоб ви були в курсі.


Навчальний рік


Як повідомила т. в. о. міністра освіти Любомира Мандзій, навчальний рік у всіх українських школах завершиться до 1 липня, як це передбачено законом. Втім, кожна школа буде самостійно вирішувати, коли і як завершувати навчання. За словами міністра, наразі всі заклади освіти продовжують працювати дистанційно. Всі вони мають бути готові до дистанційного завершення навчального року, якщо карантин буде подовжено й надалі.


Оцінювання учнів


Згідно з рекомендаційним листом Міністерства освіти, який було розіслано на всі обласні департаменти освіти, школи мають забезпечити не лише дистанційне навчання, а й виконання перевірочних та підсумкових робіт. Зазначається, що вчителі мають підготувати контрольні, які учні робитимуть вдома.

Відповідно до наказу МОН від 30 березня 2020 року № 463 учнів 4-х та 9-х класів у цьому році буде звільнено від державної підсумкової атестації.

Виставляти оцінки за другий семестр вчителі будуть, враховуючи оцінки, отримані дітьми до 12 березня, а також за підсумками тематичного оцінювання на дистанційному навчанні. Річні оцінки виставлятимуть із урахуванням оцінок за перший та другий семестри. Оцінки за фізкультуру та мистецтво пропонують виставляти гнучко, враховуючи обставини.

За словами міністра, до 15 червня навчальні заклади мають завершити процес оформлення табелів і свідоцтв про здобуття базової середньої освіти (9 клас).



Діти можуть завершити навчальний рік дистанційно. Photo: Freepik


Щоб у знаннях школярів не було значних прогалин, на початку нового навчального року у вересні будуть проведені вхідні оцінювання знань. За цими роботами вчителі зможуть оцінити рівень знань дітей та відповідно до цього скласти плани роботи на новий рік. У відомстві також рекомендують збільшити у 2020-2021 роках навчальний час, передбачений на закріплення навчального матеріалу за попередній рік.


Читайте також: Всеукраїнська школа онлайн: розклад відео-уроків для учнів 5-11 класів


Випускники


Найважче в цьому році буде, звісно, випускникам, які не тільки мають здавати ЗНО та вступати до вишів, а ще й мали готуватися до останнього дзвоника та випускного вечора. У Міністерстві освіти зазначають, що поки ситуація не покращиться, проведення масових заходів не буде можливим. 

ЗНО через карантин скасовувати не будуть і воно точно відбудеться в 2020 році. Іспити проводитимуть із дотриманням всіх карантинних обмежень:

  • буде збережена соціальна дистанція у 1,5 метри;
  • в аудиторії буде перебувати не більше 15 учнів;
  • всіх людей забезпечать засобами захисту;
  • а приміщення будуть проходити дезінфекцію.

Ті ж учні, які хворіли під час складання іспиту або контактували з хворим, зможуть скласти ЗНО під час додаткової сесії.

У Міносвіти зазначають, що не стали відмовлятися від ЗНО, тому що звичайні вступні іспити у вишах в умовах епідемії будуть навіть небезпечніше, ніж контрольоване державою проведення ЗНО. Річ у тому, що ЗНО складається за місцем проживання, а вступні іспити доведеться складати у вишах. Це означатиме, що дітям та батькам доведеться декілька разів їхати в інші міста, щоб скласти іспити.



ЗНО відбудеться після завершення карантину в цьому навчальному році. Photo: Freepik


Зазначимо, що у відомстві вирішили не скорочувати кількість іспитів, щоб всі учні залишалися в рівних умовах під час вступу до вищих навчальних закладів. Виключати з тестів питання з програми, вивченої в квітні-травні, теж не будуть.

Представниця Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Клименко зазначила, що пробне ЗНО також відбудеться, як тільки будуть зняті карантинні обмеження. За її словами, наразі неможливо говорити про дату проведення ЗНО, адже не визначений кінцевий термін карантину.  


Загалом, зараз розглядається два сценарії проведення ЗНО:

  • Якщо карантин закінчиться до початку літа, в червні відбудеться пробне ЗНО, а з 25 червня – основна сесія іспитів. Результати будуть оголошені до 31 липня. При цьому розвитку подій додаткова сесія ЗНО буде припадати на 25 липня – 11 серпня.
  • Якщо терміни карантину будуть подовжені до серпня, то на початку серпня відбудеться пробне ЗНО, а з 17 серпня – основна сесія. Результати будуть оголошені не пізніше 17 вересня. Додаткова сесія буде організована з 2 вересня по 6 жовтня.



Photo: Міносвіти


Наголошується, що вступна кампанії буде перенесена. Терміни вступної кампанії залежатимуть від проведення ЗНО. 


Дитячі садочки


Найменші українці зможуть повернутися до дитячих садочків лише після завершення карантину. Як повідомила Любомира Мандзій, все залежатиме від епідеміологічної ситуації.

Тим часом, в Україні запустили дитячий садок онлайн, який дозволяє хоч на якийсь час зайняти малюків корисними вправами. У садку в режимі онлайн розповідають казки, проводять заняття з англійської мови, а також різноманітні розвиваючі заняття. Садок розрахований на дітей віком 4-6 років.


Зарахування до 1 класу


Через карантин школи можуть приймати документи для зарахування в перший клас онлайн або переносити термін їх прийому. Рішення про те, коли і в якій формі приймати документи до 1 класу, приймає глава закладу загальної середньої освіти. Як відомо, терміни прийому документів для зарахування в установи визначають органи місцевого самоврядування, але термін прийому заяв не може бути менше місяця.

В Міносвіти рекомендували організувати процес прийому документів після завершення карантину. Крім цього, у відомстві нагадали, що при зарахуванні до першого класу заборонено проводити конкурси і заходи для перевірки знань дитини. Такі заходи можуть проводити лише приватні навчальні заклади.


До чого готуватися вчителям


У Міносвіти зазначили, що в цьому році не оцінюватимуть роботу вчителів за період навчання під час карантину. Любомира Мандзій зазначила, що всі вчителі зараз працюють в екстремальних умовах, всім дуже важко, адже доводиться опановувати нові інструменти. Міністр зазначила, що в новому навчальному році вчителям дадуть змогу доопрацювати теми, які учні не змогли засвоїти під час дистанційного навчання.



Video: Міносвіти


Додамо, що всю актуальну інформацію щодо змін в освіті та навчальному процесі можна дізнаватися з офіційного інформаційного ресурсу Міносвіти, який розробили спеціально на час карантину.


Варто зазначити, що весь світ сьогодні зіткнувся зі великою кількістю викликів, з якими не стикався раніше. Тому сьогодні важливо вміти адаптуватися, проявляти гнучкість та вміти знаходити вихід із будь-якої ситуації. Деякі вчені припускають, що карантинні обмеження можуть повторюватися з часом, тому не виключено, що й дистанційна освіта стане постійним гостем у нашому домі.


Читайте також: Поради батькам, які працюють віддалено вдома з дітьми






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук