Ігри з дітьми: топ-6 порад, як навчитися цінувати час, проведений з дитиною


Опубліковано 25 Лютий 2020 о 10:48

Блог Діти в місті Львів >  Ігри з дітьми: топ-6 порад, як навчитися цінувати час, проведений з дитиною


Ігри з дітьми: топ-6 порад, як навчитися цінувати час, проведений з дитиною

Батькам іноді важко усвідомити цінність часу, проведеного з дітьми. Здається, що казки на ніч недостатньо, а для активних ігор не завжди є сили. І ось діти раптово виростають і тепер хочуть лише одного — гуляти без батьків. І одного разу, озирнувшись, ви почнете шкодувати, що втратили безліч хвилин, які могли б провести з сином або дочкою, поки ті були маленькими. Ця стаття для тих батьків, які не хочуть втратити дорогоцінний час.


Не будьте занадто вимогливими до себе


Повірте, ви й так — достатньо хороші батьки, якщо просто читаєте дитині казки перед сном. Було б ще добре, якби ви в цей момент не думали про квартальний звіт та оплату рахунків, але й цього вистачить.

Фраза «Головне — не кількість, а якість» існує не просто так. І зовсім не для того, щоб позбавити батьків почуття провини. Проводити час з дитиною й приглядати за дитиною — це не одне й те саме. Мама може знаходитися в одній кімнаті з дитиною 24 години на добу, але це не означає, що вона буде дійсно з малюком.

Дозвольте собі бути «достатньо хорошими» батьками, пробачте собі неідеальність (бо ж ідеальних немає). Проводьте з дитиною хоч і небагато часу, але намагайтеся в цей момент дійсно бути в одній команді з дитиною.


Спробуйте «ліниві ігри»


Photo: Freepik


Важко годинами зображати енергійну конячку та катати малюка на спині після напруженого робочого дня. Іноді так хочеться випити гарячого чаю за переглядом улюбленого серіалу, але ж і дитині потрібно приділити увагу. Радимо вам ознайомитися з так званими «лінивими іграми». Гарантуємо, вони стануть вашими улюбленими.


«Лікарня»


Все просто — ви важко хворий, якому потрібен постільний режим, а ваше чадо — лікар, якому треба вас вилікувати. І ось ви собі відпочиваєте у ліжку, а малюк вимірює вашу температуру, робить уколи, прописує лікувальні смаколики та чай з малиною. Чи не щастя?


«Холодно — Жарко»


В цій грі вам доведеться трохи рухатися, але лиш для того, щоб заховати предмет, а дитина шукатиме його, за вашими вказівками. Ви вже почали грати?


«Татуювання»


Ви мріяли про тату, але вам батьки не дозволяли? Тепер ви самі батьки й у вас є чудовий майстер тату — ваш малюк. Просто дайте дитині інструменти та свободу дій і відпочивайте. Але якщо ви не хочете розповідати колегам та знайомим хто ж це вас так прикрасив — радимо не використовувати ручки та фломастери, натомість дайте юному художнику пальчикові фарби. Їх дійсно простіше змити, перевірено мамами й татами.


«Ресторан»


З назви гри зрозуміло, що ви гість ресторану, а ваше чадо — талановитий шеф-кухар. Замовляйте якомога більше страв, і не забувайте хвалити малюка, адже так гра буде довшою.


Створюйте сімейні традиції


Photo: Freepik


Навряд чи ваша дитина запам’ятає, що кожного вечора ви з видимим невдоволенням катали машинки чи в сотий раз переодягали ляльку. Проте вона завжди згадуватиме, що на кожен її день народження ви разом пекли величезний торт та прикрашали його желейними ведмедиками, щоліта їздили на рибалку, а взимку ліпили Сніговика на ім’я Олаф.


Спілкуйтеся з дітьми


Іноді не вистачає часу, щоб влаштувати пікнік біля річки, або поїздку в інше місто на екскурсію, але завжди є час, щоб поговорити з дитиною. Наприклад, по дорозі до садочка чи школи, під час вечірньої прогулянки, стоячи в черзі в магазині. Використовуйте кожну можливість, щоб спілкуватися з дитиною — дізнатися, як пройшов її день та розказати, як пройшов ваш, поділитися секретами та потаємними думками. Адже саме відсутність спілкування віддаляє дітей від батьків.


Приділіть час собі


Так-так, тільки приділяючи час собі, ви матимете сили, щоб приділити час дитині. Якщо ви відчуваєте, що спілкування з дитиною обтяжує вас, не приносить радості — не поспішайте записувати себе у «погані мами». Подбайте про себе, попросіть про допомогу.


Вам може сподобатися наша стаття: «Топ-7 порад для втомлених мам»


Розділяйте захоплення дитини


Складно щиро захоплюватися ляльками LOL, та шаленіти від динозаврів, але у будь-якому хобі можна знайти щось цікаве та нове для себе.

Навчіться грати в улюблену гру вашого чада. Дитині дуже сподобається, що вона зможе вас обіграти і проявить більше спритності, ніж ви. Це цікавий досвід для малюка — побачити, що ви теж людина і вас можна обіграти. Це весело, спробуйте.



А ще можна залучити дітей до участі в необхідних справах: разом готувати їжу, ходити в магазин, прибирати в будинку, прищеплюючи їм корисні звички, спираючись на їхні смаки і винахідливість. Салон автомобіля, ванна, зал очікування — використовуйте будь-який зручний простір для осмислених розмов. Але при необхідності цілком можна сказати, що зараз вам потрібно зайнятися собою. Адже на все свій час.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук