Обійми - найкращі ліки від проблем: 7 причин, чому потрібно частіше обіймати дитину


Опубліковано 21 Лютий 2020 о 12:30

Блог Діти в місті Львів >  Обійми - найкращі ліки від проблем: 7 причин, чому потрібно частіше обіймати дитину


Обійми - найкращі ліки від проблем: 7 причин, чому потрібно частіше обіймати дитину

Photo: Freepik


Згідно з дослідженнями, людям життєво необхідні обійми. Дітям вони потрібні набагато більше, ніж дорослим, адже обійми - це не тільки прояв любові й турботи. За словами вчених, обійми допомагають нам справлятися зі стресом, бути щасливіше і здоровіше.

«Діти в місті» зібрали 7 неочевидних причин, які переконають вас у тому, що обніматися не тільки приємно, але й корисно. До речі, фахівці радять обійматися як мінімум чотири рази на день, а якщо ви хочете виростити впевненого в собі і щасливого малюка, обіймайте його не менше дванадцяти раз на день.


Дитина буде розумнішою


Вчені з університету Каліфорнії з'ясували, що в мозку дитини, яку регулярно обіймають, формується більше нейронних зв'язків, ніж у дитини, якій не вистачає ласки. Цю різницю видно вже у віці трьох років. Почасти тому діти, які ростуть в дитячих будинках, часто відстають фізично, розумово і емоційно від тих, хто зростає в сім'ї. Дослідження довело, що у дітей, які ростуть в любові, більше мозок - в ньому менше порожніх місць.


Щастя і прийняття себе



Обіймати дитину повинні обоє батьків. Photo: Freepik


Від того, як часто малюка обіймають в дитинстві, залежить його здатність в майбутньому любити і відчувати прихильність. Під час обіймів у людини підвищується рівень окситоцину. Як відомо, цей гормон відповідальний за довіру, спокій, зниження рівня тривоги. Якщо дитину недостатньо обіймали в дитинстві, в дорослому віці у неї може бути порушене вироблення окситоцину. Це призведе до того, що людина буде зазнавати труднощів з проявом почуттів, буде погано розуміти свої емоції та бажання.


Малюк буде рости і розвиватися


Обійми, як не дивно, часто вивчалися і досліджувалися вченими. Завдяки цим роботам сьогодні ми знаємо, як сильно вони впливають на наш емоційний і фізичний стан. Доведено, що діти, яких багато обіймають, краще ростуть і набирають вагу. Вчені помітили, що недолюблені діти в середньому мають меншу вагу, ріст і окружність голови. Навіть якщо дітки однаково їдять, швидше все одно зростають ті, кого люблять і частіше обіймають. Вся справа в гормоні росту, виділення якого може порушуватися через брак емоційної близькості з батьками і значущими для дитини дорослими.


Емоційна близькість



Обійми допоможуть вам стати ближче зі своїми дітьми. Photo: Freepik


Міцні стосунки з дітьми неможливі без регулярних обіймів. Втім, як і будь-які близькі стосунки. Важливо постаратися зберегти цю близькість в підлітковому віці, коли дитина починає сепаруватися від батьків і часто відмовляється від обіймів. Звичайно, обіймати дітей насильно не варто, але в цей період потрібно бути завжди напоготові - чекати, поки дитина сама захоче проявити близькість. Крім цього, обійми в підлітковому періоді можна замінити іншими дотиками. Підлітку важливі прояви любові так само як і маленьким дітям, хоч він цього і не усвідомлює. Підбадьорюйте дитину, торкайтеся до плеча, гладьте по голові, але не порушуйте особисті кордони.


Читайте також: Як пережити підлітковий вік і зберегти зв'язок з дітьми


Стрес і тривога


Ще на початку 2000-х вчені з'ясували, що обійми - ефективний засіб боротьби зі стресом і тривогою. Це закладено в нас природою. Не дарма, коли дитина вдарилася, засмучена або хвора, перше, що хочеться зробити - це обійняти її. Діти, яких часто обіймають, виростають більш стресостійкими, вони емоційно стабільні.

Сучасні люди постійно переживають стрес - на роботі, в громадському транспорті, вдома. Навчіть вашу дитину справлятися зі стресом - обіймайте її якомога частіше. Це можна робити щоразу, коли ви опиняєтеся поруч з малюком. З обіймами не можна переборщити.

Справлятися з емоційними бурями та істериками теж найефективніше за допомогою обіймів. Обійміть малюка, якщо він закотив істерику. Заспокойте його, а вже потім приступайте до розмови і обговорення його поведінки.

До речі, якщо ви переживаєте стрес і втому, можете теж використовувати обійми як ліки. Обійміть вашу дитину, і вам відразу стане легше.


Більше рекомендацій для втомлених батьків ви знайдете в нашій добірці: Топ-7 порад для втомлених мам


Здоров'я та імунітет



Обійми зцілюють душу. Photo: Freepik


Тривалі обійми мають терапевтичний ефект, тому, обіймаючи малюка, ви захищаєте його від хвороб і простуд. Не віриться? Але це дійсно так, і вчені це давно довели. Люди, які щодня обіймаються, рідше хворіють і краще захищені від вірусів. Використовуйте обійми як профілактику простудних захворювань. Фахівці пов'язують такий ефект з тим, що під час обіймів знижується рівень стресу, а він, як відомо, послаблює імунітет і провокує різні захворювання. Крім цього, обійми допомагають регулювати температуру тіла у немовлят, знижувати тиск, зміцнювати нервову систему.


P. S. Іноді навіть в самій люблячій сім'ї дитину обіймають недостатньо для її особистого зростання і розвитку. Фахівці радять підрахувати, скільки разів на день ви цілуєте і обіймаєте дитину, а скільки разів на день лаєте її або робите зауваження. Якщо кількість перших і других дій приблизно однакова, потрібно міняти відносини з малюком в бік збільшення кількості обіймів та поцілунків. Не чекайте, поки дитина заслужить обійми і заохочення. Обіймайте дітей без приводу. Пам'ятайте, що ваші дотики важливі для малюка так само як вода, їжа і сон.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук