Новий Рік з дітьми: як організувати казкове свято?


Опубліковано 24 Грудень 2019 о 09:47

Блог Діти в місті Львів >  Свята >  Новий Рік з дітьми: як організувати казкове свято?


Новий Рік з дітьми: як організувати казкове свято?

Photo: freepik


Коли ми були дітьми, наші мами й тата створювали для нас казкове зимове свято, сповнене магії новорічної ночі. Не дивлячись на хуртовину, тато приносив додому запашну ялинку, притрушену снігом, яку потім прикрашали всією родиною. Мама діставала коробки зі скляними різнобарвними іграшками, гірляндами та серпантином, в домі приємно пахло мандаринами, печивом та хвоєю. В останній день року мама поралася на кухні, готувала смачнющі страви та гукала куштувати, а тато в цей час ховав під ялинкою подарунки. Пізніше приходили гості, вітали зі святом, просили розказати віршик, а потім з’являвся дідусь-чарівник з білою бородою, у червоному вбранні, та чомусь у татовому взутті. Згадали? І нехай ми не отримували у подарунок крутих гаджетів та інтерактивних іграшок, але ми зберегли теплі спогади про щасливе дитинство та казкову новорічну ніч.

Тепер ми стали мамами й татами, і настав час нам створювати новорічну атмосферу та організовувати незабутнє свято нашим дітям.


Підготовка до Нового Року


Вже з 1 грудня варто починати готуватися до зимових свят. Розкажіть малюку про все найцікавіше, наприклад, про прикрашання ялинки, святого Миколая, подарунки та різдвяні дива. Створюйте разом з дитиною новорічні прикраси та різдвяний декор, напишіть листа Миколаю та запакуйте подарунки для близьких.


Про найцікавіші місця, які варто відвідати читайте в нашій добірці «Як провести зимові канікули з дитиною у Львові»


Програма «Мінімум»


Photo: freepik


Якщо це ваш перший Новий Рік з малюком, краще віддайте перевагу тихому сімейному святкуванню. Запросіть в гості родичів або близьких друзів, та влаштуйте затишні посиденьки. Молодій мамі зазвичай і так важко, тому не ускладнюйте собі життя, звалюючи на себе ще більше обов’язків та задач, таких як генеральне прибирання в останній день та приготування десятку страв до святкового столу. Не соромтеся звертатися за допомогою до рідних та близьких подруг. Бабуся із задоволенням пограється з онуком, поки ви з чоловіком спокійно приберете в будинку, а з друзями, які прийдуть на святкування, можна домовитися, щоб вони приготували по кілька страв кожен. Спокійна атмосфера та відсутність стресу — важливі умови успішного свята.

Участь малечі у святкуванні обмежиться фотосесією біля ялинки в новорічному вбранні. Важливо не порушувати режиму дитини — так і малюк, і мама будуть спокійними. З дво- та трирічними дітьми краще святкувати Новий Рік ввечері. Можна влаштувати перегляд новорічних мультфільмів, веселі танці під святкові пісні, урочисте декларування вивчених у садочку віршиків та обов’язковий пошук подарунків під ялинкою.


Програма «Максимум»


Photo: freepik


З дитиною 4–5 років можна сміливо зустрічати новорічну ніч. У цьому віці діти цікавляться святкуванням та з задоволенням готові чекати нарівні з дорослими дванадцяти ударів годинника. Для того, щоб вашому чаду було веселіше, запросіть друзів з дітьми приблизно такого ж віку, продумайте сценарій свята та особливе дитяче меню.

Ігри та конкурси пройдуть цікавіше, якщо в них братимуть участь не тільки діти, а й дорослі.

Традиційний початок свята — хоровод та новорічні пісні. На перший погляд може здатися, що гостей не зацікавить співання «У лісі, лісі темному», але спробуйте — результат вас приємно здивує.


Найбільш популярна та весела гра — пантоміма, іноді її ще називають «Крокодил». Для початку всім потрібно поділитися на дві команди, а потім гравці однієї команди загадують слово та обирають гравця протилежної команди, який має пояснити це слово своїй команді жестами та мімікою. Для того, щоб зробити цю гру новорічною, можна загадувати слова, пов’язані з Новим Роком та Різдвом.


Photo: freepik


Для підняття святкового настрою можна підготувати оригінальні нагороди для кожного гостя. В мережі можна знайти шаблони дипломів, а заповнити їх веселим та жартівливим текстом, наприклад нагородити малюка за найкраще у цьому році «Рррр», якщо він почав вимовляти цю літеру. Все залежить від вашої фантазії та досягнень ваших рідних.


Повітряні кульки можуть стати відмінним інструментом для гри. Наприклад, можна видати всім по кульці та маркеру, хто швидше та гарніше намалює Снігуроньку. Зазвичай виходить Баба Яга, але гарний настрій та веселий сміх гарантовано. А довгі кулі можна використати як мечі та влаштувати справжній повітряний поєдинок.


Пам’ятаєте, як ви в дитинстві грали в «Мумію»? А ваші діти ще не грали. Можливо дорослим ця гра здається дивною — на швидкість обмотати друга туалетним папером, але діти завжди в захваті від цього паперового божевілля.

Готуючи святковий сценарій, враховуйте вік дітей та чергуйте активні ігри зі спокійними, щоб діти не виснажувалися та не перевтомилися.


Святкове дитяче меню


Photo: freepik


Для того, щоб малюку не зашкодило новорічне застілля, варто подбати про корисні та поживні страви для вашого чада.

Спочатку поговоримо про основні заборони в дитячому меню:

  1. Дитячі страви не мають містити майонезу. Його варто замінити на поживний соус із сметани або оливкову олію.
  2. Ковбасу слід замінити на варене куряче філе, філе індички або м’ясо кролика.
  3. Десерти не мають містити арахісу та мигдалю — це алергени. Можна додати в невеликій кількості, якщо немає протипоказань.
  4. Варто виключити з меню газовані напої. Краще замінити їх домашнім соком або узваром із сухофруктів.
  5. Також краще відмовитися від магазинних десертів. Краще приготувати домашні смаколики.


То що ж можна приготувати дітям? Варто віддати перевагу запеченій рибі, сирним стравам, вареному м’ясу та домашній випічці. Також важливий момент — дитячі страви мають бути красиво та оригінально подані, адже навіть «не смачну» кашу діти їстимуть із задоволенням, якщо ви зробите з каші «оленя». Для цього чарівного перевтілення достатньо дві зелені горошинки замість очей, помідорки чері замість носа та сосиски-ріжки. Подати цю чарівну страву можна з розповіддю про той засніжений шлях, який подолало оленя Санти, щоб дістатися до вашого малюка, щоб самостійно вручити йому малесенький подаруночок, який ельфи забули покласти в червоний мішок чарівника. Ну і, звичайно, вручити той самий маленький сюрприз.


Салат в морквинках



Інгредієнти:

  • листкове тісто — 500 г;
  • моркв’яний сік або харчовий барвник помаранчевого кольору;
  • куряче філе — 2 шт;
  • свіжий огірок — 2 шт;
  • куряче яйце — 2 шт;
  • домашній майонез або соус зі сметани;
  • листя салату для прикраси.


Приготування:

  1. Листкове тісто розкатати та вирізати полоски шириною 1 см.
  2. Підготувати конуси з картону або цупкого паперу, та намотати на них тісто.
  3. Пофарбувати кожну «морквинку» та запікати до готовності.
  4. Натерти на тертці огірки та варені яйця, дрібно порізати філе, додати соус та перемішати.
  5. Коли трубочки будуть готові та вистигнуть, їх потрібно начинити салатом та прикрасити зеленню.


Такі морквинки можна наповнити будь-яким салатом, який полюбляє ваша дитина.


Лосось на шпажках



Страви з риби обов’язково повинні бути включені до дитячого меню. Є безліч способів смачно та корисно приготувати рибу — запекти, відварити на пару, приготувати запіканку, рибні котлети та тефтелі. Для дітей краще готувати білу морську рибу або рибу з родини лососевих.


Інгредієнти:

  • філе лосося — 500 г;
  • помідори чері — 8–10 шт;
  • солодкий перець;
  • соєвий соус — 2 ст. л.;
  • мед — 2 ст. л.;
  • сіль та спеції за смаком.


Приготування:

  1. Філе порізати на однакові шматочки.
  2. Змішати соєвий соус, мед, сіль та спеції.
  3. Залити соусом філе та залишити на 20 хвилин.
  4. Нанизати на шпажки рибу, помідорки та солодкий перець, та запікати в духовці або на грилі до готовності.



Актуальними для малечі будуть канапе. Вони можуть бути фруктові, сирні або м’ясні. Такі маленькі бутербродики привернуть увагу кожної дитини.


«Грибочки»



Для малечі корисні перепелині яйця, тому ми пропонуємо приготувати з них цікаву закуску.


Інгредієнти:

  • перепелині яйця — 20 шт;
  • помідори чері — 10 шт;
  • печінка тріски— 1 банка (240 г);
  • зелень.


Приготування:

  1. Яйця відварити та почистити. Зрізати обережно верхівку та дістати жовток.
  2. З печінки злити олію, перемішати з жовтками та начинити білки. Печінку тріску можна замінити, наприклад, на відварену курячу.
  3. Помідори перерізати навпіл та прибрати серцевину.
  4. Викласти на тарілці яйця та накрити їх «шляпками» з помідорів. Прикрасити зеленню.


Новорічні коктейлі


Дітвора обожнює кольорові газовані напої, але це не корисно для дитячого організму, тому ми радимо здивувати малечу яскравим та корисним вітамінним напоєм.


Інгредієнти:

  • сік яблучний;
  • сік ананасовий;
  • вода мінеральна;
  • сироп вишневий.


На дно склянки обережно налийте сироп, потім соки та останньою налийте мінеральну воду. Можна залишити так, різними шарами, а можна перемішати. Соки та сироп можна обирати за смаком.


Коктейль з морозивом


Photo: freepik


Хто ж не любить молочні коктейлі? До того ж це не просто смачно, а й корисно.


Інгредієнти:

  • морозиво — 0,5 кг;
  • молоко — 600 мл;
  • сироп;
  • фрукти.


Приготування:

  1. Збити молоко з морозивом.
  2. Вилити в склянку.
  3. Додати сироп.
  4. Прикрасити шматочками фруктів.







Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук