Безпека дітей на воді: як уникнути біди


Опубліковано 30 Липень 2019 о 10:50

Блог Діти в місті Львів >  Безпека дітей на воді: як уникнути біди


Безпека дітей на воді: як уникнути біди

Попереджений — значить озброєний. Якщо ви збираєтеся у відпустку до моря з дітьми, дізнайтеся, як захистити себе від небезпечних ситуацій, які щорічно забирають сотні життів любителів пляжного відпочинку.


Вирушаючи у відпустку, ми завжди замислюємося над безпекою купання, особливо дітей, які не дуже впевнено тримаються на воді. Довго вибираємо узбережжя, де мілко і безпечно, вивчаємо морські течії, дізнаємося про те, наскільки сумлінно виконують обов’язки рятувальники на пляжах, і чи обладнані вибрані нами пляжі рятувальними вишками. Як швидко наростає глибина? Чи є під водою гострі камені? Все це цікавить туриста, особливо батьків.

Але діти — це діти. За ними завжди потрібно пильнувати. Зрозуміло, що мамам і татам теж хочеться і подрімати, і відпочити, і книжку почитати, адже відпустка ж у всіх членів родини. Але коли ви біля води з дітьми — не варто цього робити.


Раніше ми публікували правила поводження біля водойми, які мають знати всі дорослі та яким потрібно навчити дітей.


Що таке розривна течія?



Розривна хвиля (бистрина) — один із видів морських та / або океанічних прибережних течій, спрямованих під прямим кутом від берега. Найнебезпечніші для людей розривні течії мілководних морей із пологим, низинним берегом, який має обрамлення піщаними косами, мілиною чи острівцями (Мексиканська затока, Азовське море та інші).

Утворюється сильна течія, здатна миттєво забрати людину на кілька десятків метрів від берега. Ширина течії варіюється від 3 до 50 метрів, а швидкість потоку води в ньому — від 2 до 20 км / ч.


Чому бистрини такі небезпечні?


Головна небезпека такої течії в тому, що вона виникає дуже близько до берега — там, де ніхто не чекає небезпеки. Можна стояти у воді в кількох метрах від берега, і раптово опинитися підхопленим сильною течією. Захоплені зненацька жертви намагаються боротися і гребти до берега. Однак робити це практично марно, людина просто вибивається із сил і гине. До того ж поруч з берегом зазвичай хлюпочуться ті, хто не вміє плавати.


Як розпізнати розривні хвилі?


При зворотній течії зазвичай можна помітити:

  • смугу вируючої води перпендикулярно узбережжю;
  • ділянку води біля берега, що відрізняється за кольором від решти водної поверхні;
  • піну, що швидко спливає від берега в море;
  • вздовж усього берега є хвилі, а на одній ділянці шириною в кілька метрів їх немає.


Якщо ви збираєтеся провести відпустку за кордоном, запам’ятайте словосполучення «rip currents» і не заходьте у воду там, де побачите його на прапорцях і знаках.


Що робити, якщо потрапили у зворотну течію?



Якщо ви відчули, що вас потягло в море, спробуйте крикнути або подати знак оточуючим, щоб ті сповістили рятувальників. Не панікуйте, і ні в якому разі не гребіть проти течії. Замість цього, спробуйте плисти паралельно узбережжю: якщо течія не дуже сильна, вам, швидше за все, вдасться з неї вибратися. Якщо ж виплисти з течії не виходить, то економте сили і пливіть вперед за течією. Вона досить швидко ослабне, і тоді ви зможете відплисти в сторону, а потім повернутися на берег.


Як бачимо, вибратися зі зворотних течій може бути важко й дорослим, що вже казати про дітей. Тому, якщо ваші діти хлюпочуться у воді, будьте поруч із ними, а не спостерігайте з берега. Адже головне правило безпеки — бути поруч із дитиною. Навіть якщо вона вміє плавати, навіть якщо вона в нарукавниках. Навіть якщо грається біля самого берега.


Запобігання утоплення



Всупереч розповсюдженій думці утоплення відбувається швидко і в повній тиші. Як правило, під час утоплення не чутний плач або заклики про допомогу. Утоплення може відбутися протягом декількох секунд, і, як правило, воно відбувається, коли не стежать, чи коли на короткий час перестають стежити за дитиною.

Вся справа в тому, що коли людина тоне, вона не видає різкого і пронизливого крику про допомогу, як вважає більшість людей. Такі помилкові думки навіяні кінематографом, але не мають нічого спільного із дійсністю.

Інстинктивні реакції потопаючого виглядають наступним чином:

  1. За винятком рідкісних випадків, люди що тонуть фізіологічно не здатні покликати на допомогу. Дихальна система людини розрахована на дихання. Мова — це її вторинна функція. Перш ніж мова стане можливою, необхідно відновити функцію дихання.
  2. Рот потопаючої людини поперемінно то йде під воду, то з’являється над її поверхнею. Рот потопаючої людини знаходиться над водою недостатньо довго для того, щоб вона могла видихнути, вдихнути і покликати на допомогу. Коли потопаюча людина виринає з води, їй вистачає часу тільки щоб швидко видихнути і вдихнути, після чого вона відразу ж знову йде під воду.
  3. Тонучі люди не можуть розмахувати руками, щоб привернути увагу. Вони інстинктивно витягають руки в сторони, в спробі відштовхнутися від води. Такі руху дозволяють їм спливати на поверхню, щоб мати можливість дихати.
  4. Від початку і до кінця, поки діє інстинктивна реакція, тіло потопаючої людини залишається в вертикальному положенні, без найменших ознак рухів ногами. Якщо рятувальник не витягне її з води, людина може протриматися біля поверхні від 20 до 60 секунд, перед тим як повністю піти під воду.


Це зовсім не означає, що людина, що кличе на допомогу і відчайдушно розмахує руками, вас обманює — швидше за все, це напад паніки у воді.


Коли ви перебуваєте на березі або в воді, вам необхідно звертати пильну увагу на наступні ознаки, які свідчать про те, що людина тоне:

  • голова жертви занурена в воду, а рот знаходиться на її поверхні;
  • голова відкинута назад, рот відкритий;
  • скляні, порожні очі не фокусуються;
  • очі жертви закриті;
  • волосся закриває лоб або очі;
  • жертва тримається у воді у вертикальному положенні, не здійснюючи рухів ногами;
  • жертва дихає часто і поверхнево, захоплює ротом повітря;
  • намагається плисти в певному напрямку, але безуспішно;
  • намагається перевернутися на спину;
  • може здатися, що жертва дереться по мотузяній драбині.


Іноді найголовнішою ознакою того, що людина тоне, є те, що вона не схожа на потопаючого. Як визначити, чи все в порядку? Задайте просте запитання: «У вас все в порядку?» Якщо людина вам хоч щось відповіла, тоді, можливо, їй нічого не загрожує. Якщо у відповідь на своє питання ви побачите порожній погляд, у вас є всього півхвилини, щоб витягнути жертву з води.


Батьки, пам’ятайте: діти, що грають у воді, шумлять. Якщо вони перестали шуміти, витягніть їх з води і дізнайтеся що сталося.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук