Жива поезія Шевченка. 205 річниця з Дня народження Кобзаря


Опубліковано 05 Березень 2019 о 09:30

Блог Діти в місті Львів >  Освіта >  Жива поезія Шевченка. 205 річниця з Дня народження Кобзаря


Жива поезія Шевченка. 205 річниця з Дня народження Кобзаря

Цього року відзначають 205 річницю з Дня народження Тараса Григоровича Шевченко. З цієї нагоди ми зібрали топ-10 цікавих фактів про життя та творчість Кобзаря. Деякі з них вам можуть бути відомі, а про інші ви навіть не здогадувалися.

Когось понад усе надихає його історія, хтось не тямить себе від його картин та пророчих віршів, а для когось він — лише розділ в підручнику з української літератури. В чиїхось очах він зажурений селянський поет-мученик в потертій шапці, якому все життя не щастило. А хтось вже відкрив для себе модного Шевченка-творця, який мав унікальне відчуття стилю та відмінне почуття гумору. Кожен бачить його та його творчість по-своєму, але кожен українець знає та поважає творчість Кобзаря.


Топ-10 маловідомих фактів з життя Тараса Шевченка


1. У 1861 році Тарас Григорович за власні кошти видав перший в Україні «Буквар». Книга вийшла накладом у 10 тис примірників, і була призначена для вивчення грамоти у безкоштовних школах.

2. Основною освітою Тараса були два роки навчання у церковно-парафіяльній школі. Майбутня гордість української культури — Шевченко, — був зобов’язаний багатьма своїми знаннями баронесі Софії Григорівні Енгельгардт. Чарівна красуня навчала юного козачка польській та французькій мовам, а загальне уявлення про світ Тарас отримував від лакеїв.

3. Дослідники творчості Шевченка стверджують, що він за життя намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів тощо, з яких дійшли до наших часів близько 800 робіт.

4. Український майстер Микола Сядристий створив найменшу в світі книжку «Кобзар», розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

5. Поціновувачі та дослідники біографії поета дійшли висновку, що за життя Тарас Григорович був великим модником. У своїх особистих мемуарах «батько» українського народу висловив захват стосовно купівлі нового плаща-макінтоша, вартістю 100 рублів. До слова, коли Шевченко працював в археологічній комісії, його зарплата становила 150 рублів на рік.


Photo: «Золотий Лев»


6. Тарас Шевченко впродовж життя був «душею компанії», любив сміятися і вмів розвеселити навіть незнайомих людей.

7. Коли Шевченка відправили у заслання до Оренбурга, йому заборонили займатися творчістю. Однак, цю заборону він ігнорував. Саме в Оренбурзі Тарас Григорович написав більшість своїх повістей.

8. Останні дні свого життя Шевченко провів у Петербурзі. Поховали його на Смоленському кладовищі. Проте, за день до своєї смерті, у свій день народження, 9 березня, поет попрохав свого вірного друга Григорія Честахівського, щоб у разі його смерті похорон відбувся в місті Канів. Що й було зроблено за два місяці після смерті поета.

9. Твори Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Серед них — японська, корейська, арабська, і навіть міжнародна мова есперанто. Найбільшу кількість перекладів було здійснено російською, німецькою, польською, англійською мовами.

10. У світі налічується 1384 пам’ятника Кобзареві. Така кількість для однієї особи є другою. Більше, як вважають дослідники, лише пам’ятників Ісусу Христу. Щоправда, існує версія, що Шевченка випереджає Володимир Ленін. Але останніми роками, принаймні в Україні, кількість таких пам’ятників суттєво зменшилася. На території України нараховують 1256 монументів, а ще півтори сотні — у інших 35 країнах світу, — від Бразилії до Китаю.


Життя і творчість Тараса Шевченка — не до кінця звідана сторінка нашої історії. Розкривати таємниці його особистості цікаво й захопливо. Та щоб проникнути в цю глибину — необхідно мати таку ж чутливу душу, як і в поета. Можливо, саме вам це до снаги.


Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.


Спеціально до 205-річчя від Дня народження Тараса Шевченка пропонуємо вам цікавий конкурс «Садок вишневий коло хати», який допоможе дітям краще пізнати його постать. Завдання базуються на шкільній програмі. Автор тестів акцентує увагу на важливих фактах життя творця. Учасники дізнаються, якою була родина Тараса, як він здобував освіту, творив та якими рисами характеру володів. Для 11-класників конкурс стане корисним повторенням творчості Шевченка перед ЗНО.


Відзначте День народження Тараса Шевченка з користю — відвідайте освітню пісочну шоу-програму «Жива поезія Шевченка».



Photo: «Золотий Лев»


Театр пісочної анімації «Золотий Лев» вперше приїздить до Львова та відразу презентує нову програму, яка поєднує безсмертне слово великого митця та образи, створені з піску руками талановитих художниць.

Вірші кобзаря, які входять до шкільної програми прозвучать голосом українського музиканта Василя Гоцко. Образи малюватимуть художники, Ольга Крижановська та Світлана Данильченко, перший і єдиний постійно діючий дует художників пісочної анімації у світі.


Освітня пісочна шоу-програма «Жива поезія Шевченка» відбудеться 19 березня у два сеанси: о 12:00 та 14:00.

Це не просто шоу, це мандрівка у світ емоцій, мрій та спогадів через живе слово та образи.


Придбати квиток


В історії кожного народу є імена, які він свято береже у своїй пам’яті, і з великою любов’ю та повагою передає з покоління в покоління. Є таке ім’я і у нашого народу — Тарас Шевченко. Не було і немає в Україні поета, який був би йому подібний. Не було у неньки України сина, який так ніжно і віддано любив свій народ, і так страждав за нього. Саме він зберіг і повернув народу його голос — українську мову. Для кожного з нас ім’я Шевченка є святим. Велич Кобзаря — у величі всієї України, і в особистій долі кожного українця. Геній Шевченка полягає якраз у тому, що все своє життя він був собою. Право залишатись особистістю за будь-яких обставин майбутній поет виборював з дитинства. У творчості Шевченка, у його страдницькому житті й навіть у його зовнішності відображена прекрасна багатостраждальна Україна, яка бореться за своє світле майбутнє до сьогоднішнього дня.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук