МОЗ заборонило невакцинованим дітям відвідувати дитсадки та школи


Опубліковано 18 Вересень 2018 о 16:32

Блог Діти в місті Львів >  МОЗ заборонило невакцинованим дітям відвідувати дитсадки та школи


МОЗ заборонило невакцинованим дітям відвідувати дитсадки та школи

Designed by Nensuria


12 вересня Міністерство охорони здоров’я звернулося з офіційним листом до обласних державних адміністрацій з нагадуванням, що невакциновані діти не можуть відвідувати школу або дитсадок.
У листі йдеться про те, що таке рішення є наслідком нестійкої епідеміологічної ситуації щодо інфекційних хвороб — за даними МОЗ з початку 2018 року зареєстровано майже 30 тисяч випадків хвороби на кір, з яких 13 з летальним наслідком.

Міністр охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй офіційній сторінці у facebook повідомила, що заборона — це вимушений крок, і «це потрібно для того, щоб вберегти дітей від небезпечних хвороб, від яких надійно захищає щеплення. Тільки з дотриманням такого правила ми можемо гарантувати їхню безпеку.»
Крім того, пані Уляна наголошує на тому, що вимога обов’язково щеплювати дітей — нормальна світова практика, яку варто перейняти і українській спільноті.

Відвідувати заклади освіти без профілактичних щеплень будуть лише ті діти, які не можуть вакцинуватися з медичних причин. Якщо в дитини є протипоказання, їй надається відповідна довідка на підставі даних медичного огляду дитини. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу.


Photo: МОЗ

У Календарі профілактичних щеплень на сайті МОЗ зазначено, що до 6 років діти повинні отримати щеплення проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції. У 6-річному віці проводиться ревакцинація проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

У МОЗ запевняють, що всі охочі можуть отримати якісні, безпечні та прекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я вакцини, та закликають звернутися до педіатра, якщо дитина з якоїсь причини пропустила планове щеплення та вакцинуватися. Перевірити наявність вакцин у регіоні.

Що чекає на дітей, чиї батьки проти вакцинації залишається тільки здогадуватися. Чи дійсно працівники освіти стоятимуть на дверях учбових закладів та не пропускатимуть невакцинованих дітей на заняття покаже час. А поки що в мережі точаться дискусії про освіту вдома, якість вакцин та правомірність заборони.

За даними Міністерства охорони здоров'я України





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук