Безпека на воді: правила поводження для дітей


Опубліковано 05 Липень 2018 о 14:03

Блог Діти в місті Львів >  Активний відпочинок >  Безпека на воді: правила поводження для дітей


Безпека на воді: правила поводження для дітей

Для того, щоб літній відпочинок біля води з дітьми залишив лише приємні спогади, слід не забувати про безпеку та бути уважними. «Діти в місті» зібрали основні правила поводження біля водойми.

Photo: Pixabay


Дуже багато дорослих і дітей люблять відпочивати влітку біля води — на морі або біля річки. Й не дивно, адже відпочинок біля водойми — це чудовий спосіб уникнути теплового удару, тому водні процедури допомагають охолодити тіло в літню спеку. Як ще можна захиститись від перегріву читайте у нашій статті «Тепловий удар у дитини: симптоми та перша допомога».


Плавання — це не лише забава, а й чудова фізична вправа. Але разом з тим, вода становить одну з найбільших небезпек для дитини. Маленькі діти особливо схильні до ризику — вони можуть потонути менше ніж в 6 сантиметрах води. Це означає, що утоплення може статися там, де ви найменше цього очікуєте: раковина, унітаз, фонтани, відра, надувні басейни або навіть канави, наповнені дощовою водою — усе це несе в собі потенційну загрозу для малечі. Завжди уважно стежте за дітьми, коли вони знаходяться у воді або поруч з нею.

І звичайно, дорослі повинні знати правила безпечного поводження під час відпочинку на воді та вміти допомогти в екстрених ситуаціях.

Гарна новина полягає в тому, що є багато способів безпечного перебування дітей на воді.


Перше, що необхідно запам’ятати — діти потребують постійного нагляду під час відпочинку біля води — чи то мілкий басейн, декоративний рибний ставок, спа-центр, пляж, озеро чи море.


Photo: Pixabay


Якщо ви самі не вмієте плавати — подумайте над тим, щоб взяти уроки плавання і навчитися. Безперечною є й користь плавання для дітей будь-якого віку, проте, у випадку немовлят та малюків до трьох років слід спершу проконсультуватися з вашим лікарем.


Де у Львові можна навчити дитину плавати?


1. У дитячому клубі «Плавунці&Розумці» проводяться заняття з раннього плавання для маленьких плавців від 2 місяців до 3 років та їхніх активних і турботливих батьків.

2. Клуб раннього плавання «Китенятко» проводить заняття плаванням з дітками від 2-ох місяців до 5 років в басейні.

3. У клубі «Аквадіти» досвідчені інструктори з плавання проводять цікаві заняття для дітей з народження і до 5 років.

4. Родинний центр «Мацьопа» запрошує у школу раннього плавання.

Оптимальним віком для початку плавання з немовлятами вважається 2–4 тижні життя дитини, коли малюк вже повністю адаптувався до навколишнього світу і почав добре додавати у вазі, але ще не втратив вроджені плавальні рефлекси — відомо, що до трьох місяців вони починають згасати.

Краще всього йти в басейн після 2-х місяців, але до цього було б добре, аби мами і татусі займалися вдома у звичайній ванні. При потребі можна викликати додому інструктора, який покаже необхідні навички та навчить батьків, яким чином найкраще проводити заняття.

5. Аквапарк «Пляж».

У комплексі «ПЛЯЖ» діє кілька спортивних секцій:

  • плавання для немовлят — індивідуальні заняття з плавання для дітей 1–4 років (присутність одного з батьків на тренуванні). Заняття відбуваються по індивідуальному запису. Тривалість 1 заняття — 15 хв.
  • плавання для дітей 5-ти років. Ранкові заняття для дітей у групі з досвідченим тренером. Тривалість 1 заняття — 45 хв. Заняття відбуваються двічі на тиждень з пн. — пт., на 8.00, 9.00, 10.00 год.
  • плавання для дітей 6–16 років. Заняття відбуваються двічі та тричі на тиждень. Тренування у групі. Заняття проводяться з 15.00–18.00 год., згідно з записом до тренера. Тривалість 1 заняття — 45 хв.
  • водне поло. Секція для дітей 9–12 років, які вміють плавати. Тренування проводяться тричі на тиждень. Тривалість 1 заняття — 45 хв.

6. Центр водного відпочинку «Дельфін». В арсеналі центру велика кількість різноманітних програм для дорослих, дітей, молоді, людей похилого віку. Зорієнтуватися у виборі відпочинку допоможуть висококваліфіковані адміністратори, інструктори та тренери.


Проте, не слід думати, що дитина, яка вміє плавати, не ризикує потонути. Всі діти повинні перебувати під контролем у воді, незалежно від їх навичок плавання. А з немовлятами, малюками і слабкими плавцями повинні бути поруч дорослі, щоб забезпечити «контроль дотиком».


Photo: Pixabay


Правила поводження біля водойми:

  1. Будь-який контакт дитини з водою має бути погоджено з дорослими.
  2. Не можна, щоб діти купалися без нагляду, навіть якщо вони вміють плавати. Дуже важливо при цьому, щоб наглядаючий дорослий не боявся води і не перебував під впливом алкоголю.
  3. Не дозволяйте штовхати одне одного або стрибати одне на одного під час перебування у воді.
  4. Категорично забороніть дитині пірнати, якщо вона не вміє плавати.
  5. Не дозволяйте дітям запливати далеко за буйки, перепливати водойми.
  6. Не дозволяйте дітям пірнання, не перевіривши попередньо глибину водойми і стан дна.
  7. Категорично забороняйте стрибати в воду в незнайомих місцях і з обривів.
  8. Дитині, яка не вміє плавати, не можна заходити в воду без надувного жилета (кола, нарукавників) і глибше, ніж по пояс.
  9. Будьте дуже обережними з надувними матрацами, човнами, колами. Не дозволяйте дітям користуватися ними самостійно там, де глибоко, вітер, течія, особливо на морі.
  10. Не пірнайте з човнів, не сідайте на борт і забороняйте робити це дітям.
  11. Не залишайте дитину одну у ванні або басейні. Пам’ятайте, що за статистикою в басейнах тоне більше дітей, ніж у відкритих водоймах.
  12. Не довіряйте старшим дітям стежити за молодшими під час купання де завгодно (в річці, в басейні, у ванні).


Обов’язково приберіть відволікаючі вас чинники, поки діти перебувають у воді. Розмови по телефону, робота на комп’ютері й інші справи повинні почекати, поки діти не вийдуть з води. Якщо ви відпочиваєте на природі або ж прийшли поплавати у відкритому басейні, захистіть себе і своїх дітей від сонячних опіків, використовуючи сонцезахисний засіб.


Сімейний відпочинок на морі або біля річки — це відмінний спосіб познайомити дитину з водною стихією, навчити її плавати та розповісти про мешканців морів і озер. А вищеперелічені рекомендації допоможуть убезпечити дітей під час відпочинку на водоймі. Спільне купання, ігри на пляжі, спортивні розваги, пікнік подарують дитині незабутні враження про літній відпочинок, і відіграють важливу роль у фізичному розвитку і загальному оздоровленні організму.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук