Дні науки у Львові


Опубліковано 11 Листопад 2015 о 12:21

Блог Діти в місті Львів >  Освіта >  Дні науки у Львові


Дні науки у Львові

"Дні науки" — це спільний науково-популярний захід, заснований Радами молодих учених НАН, ГО "Unia Scientifica" та командою "Моя наука". На багатьох наукових локаціях в різних містах України вчені розкажуть і покажуть всім охочим, наскільки цікава і захоплююча наука. З кожним разом акція стає все масштабнішою, охоплюючи нові наукові установи, міста, галузі науки.
Свято науки відбудеться цього року 14 і 15 листопада.

Програма заходів до дня науки у Львові:

Виставка "Культивовані Культури"
Наукове Мистецтво — новий динамічний напрямок сучасного мистецтва. 
На виставці «Культивовані Культури» ви зможете побачити
- рослину, яка з'єднана зі штучним інтелектом комп'ютера;
- трозумні динаміки, які видають себе за птахів і пародіюють ваші розмови;
- рослину, для якої створили власний словниковий запас і тепер вона веде свою власну сторінку у Фейсбуці;
- фільм, створений завдяки мурахам, які під час зйомок утворили цілу цивілізацію у знімальному павільйоні;
- спробуєте відчути, як воно, сприймати навколишній світ коли ти в тілі істоти іншого виду;
- зможете покерувати водоспадом, створити свій.
І ще раз задуматися над тим, як кожного дня тою чи іншою мірою ми втручаємося в природу і це має свої наслідки, навіть якщо вони не такі помітні відразу, як на зображенні, створеному завдяки технологіям. 

Де: Державний природознавчий музей НАН України, вул. Театральна, 18 
Коли: 14 - 15 листопада, з 11:00 до 18:00. Екскурсії об 12:00; 13.30; 15.00

Кольоровий світ мікробів: Всі знають, що навколишній світ кишить підступними, непомітними для людського ока бактеріями. Однак мікробіологи працюють з культурами мікроорганізмів, що складаються з мільярдів клітин, тому їх можна побачити неозброєним оком. За рахунок утворення різних речовин (наприклад вітамінів), ці культури можуть мати різне забарвлення і навіть світитися в ультрафіолетовому промінні. Деякі з цих цікавих бактерій та дріжджів ви зможете побачити на нашій демонстрації. 
Як побачити молекулу? ДНК чи білок – це макромолекули, збудовані з величезної кількості простіших молекул. Однак вони все одно дуже маленькі, і побачити їх можна хіба з допомогою електронного мікроскопа. Хоча науковці якось примудряються виділяти ці молекули, ідентифікувати та встановлювати їх розміри. На демонстрації ви довідаєтесь, як. 
Живі клітини під мікроскопом. Наш організм складається із мільярдів клітин, кожна з який виконує свою роботу. Завданням науковців є дослідити, як працюють різні клітини і зрозуміти, коли їхня робота порушується. Під час демонстрації ви дізнаєтесь, як вчені отримують клітини для досліджень, а також можливість розглянути живі клітини підшлункової залози під мікроскопом. 
Хроматографічне розділення пігментів зеленого листка. Чому в одних рослин листки світлі, в інших темні, а в деякий - взагалі кольорові? Все про забарвлення листків ви дізнаєтесь на нашій демонстрації.

Де: Львівський національний університет імені Івана Франка. Біологічний факультет, вул. Грушевського, 4
Коли: 14 листопада, субота, з 11:00 до 17:00 


У зоологічному музеї біологічного факультету за 230 років його існування зібрано багату колекцію комах, птахів, плазунів, ссавців та інших тварин зі всього світу. Є унікальні експонати, такі як скелет вимерлої морської корови. Екскурсію проводитимуть кваліфіковані і обізнані працівники музею.

Виставка мікрофотографій «Мікрокосмос всередині нас». Наш організм складається з величезної кількості маленьких будівельних блоків, найменших одиниць життя – клітин. Тільки в нашому мозку на момент народження існує 14 мільярдів останніх. А що ж відбувається всередині них? Сучасні методи мікроскопії дозволяють відкрити завісу цієї таємниці. 


Де: Зоологічний музей біологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка, вул. Грушевського, 4
Коли: 14 листопада, субота, з 11:00 до 17:00. Екскурсії розпочнуться об 11:30 


Перевірка натуральності харчових продуктів: Купуючи продукти ми розраховуємо на порядність виробників. Чи можна вірити тому, що написано на етикетці: "зроблено з натуральних інгредієнтів", "з додаванням м'яса", "містить справжнє молоко"? Чи є м'ясо в ковбасі, вітамін С в лимоні та чи зроблений солодкий сир з молока? За допомогою біохімічних методів ми перевіримо натуральність харчових продуктів. На демонстрації ви дізнаєтесь відповіді на запитання.
Не вірте власним очам. Зорові ілюзії: За допомогою зорових ілюзій можна легко обманути мозок людини. Ви побачите фігури яких насправді не існує, нерухомі рисунки які "оживають", ефекти перцептивної готовності (людина сприймає так як вважає за правильне, а не так як є насправді), та ще багато цікавого.
Важка робота і втома м’язів: Як працюють наші м’язи? Чому серце не втомлюється? Ви почуєте та побачите відкриття електрики у живих тканинах, як скорочуються м’язи під впливом електричного струму, а також зможете виміряти силу своїх м’язів.
Дихайте глибше! Як швидко і безболісно дослідити функції дихальної системи? Використавши спеціальний прилад – спірометр можна виміряти об'єм повітря легень. Науковці допоможуть вам визначити скільки повітря є у ваших легенях та розкажуть як правильно дихати.
Розвиток науки фізіології у Львові. Під час екскурсії ви дізнаєтеся про розвиток фізіології у Львові, побачите прилади які використовували дослідники фізіологи у минулому столітті. Та почуєте багато цікавих історичних фактів.

Майстер-клас "Сучасна долікарська медична допомога" 
Сучасний етап розвитку людського суспільства характеризується технічним бумом та промисловості, величезними досягненнями науки, що створює нові блага і збільшує тривалість життя людей. Проте розвиток техніки у деяких випадках становить небезпеку для людини. Для порятунку життя потерпілих, велике значення має перша медична допомога. Провідні молоді лікарі навчать вас впевнено допомагати тим хто цього потребує. 

Де: Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, вул. Пекарська, 52
Коли: 14 листопада, субота, з 11:00 до 17:00


Більше заходів за посиланням http://dni-nauky.in.ua/

 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук